Stres je zarazan: Prenosi se s majke na dijete

Radiosarajevo.ba
Stres je zarazan: Prenosi se s majke na dijete

Eksperti Univerziteta Kalifornije iz San Franciska pokazali su da 12-omjesečne bebe ne samo da shvataju kada je njihova majka pod pritiskom, nego i sami postaju napeti i nervozni.

Prije nego što mala djeca progovore i prije nego što su u stanju da se verbalno izražavaju, dešava se da primjećujemo kako su, zapravo, usaglašeni s emocijama osoba koje se o njima brinu.

Istraživanje je urađeno tako što je od 69 majki zatraženo da dođu u laboratoriju sa svojim bebama, starim oko godinu dana. Bebe su odvedene u igraonicu, dok su majke bile na petominutnom razgovoru i gde su odgovarale na pitanja.

S jednom grupom učesnica istraživanja profesori su bili jako blagonakloni i srdačni, s drugom grupom su bili hladni i rezervisani, a treća grupa je bila u praznoj sobi i razgovarala preko zvučnika.

Potom su sve majke otišle u igraonicu, gdje su mjereni otkucaji srca beba.

Bebe čije su majke imale prethodno stresnu situaciju otkucaji srca bili su sve brži i brži dok su sjedili u majčinom krilu. Naučnici tvrde da bebe tako reagiraju na majčin glas, dodir ili izraz lica. Čak i miris znoja može imati isti efekat, piše Blic.rs.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije