Neka sve stane u kofer: Idealni savjeti za pakiranje

Radiosarajevo.ba
Neka sve stane u kofer: Idealni savjeti za pakiranje
Arhiv / Ilustracija
Ako nikad niste bili pod velikim stresom dok se u zadnjim minutama pakirate pred polazak na odmor (ili putovanja), ili ste robot koji nema emocija ili nosite samo neseser.

Šalu na stranu, većina nas je pod velikim stresom kada započnemo „ovaj projekat“. Kako bi nam olakšala ovu stresnu zadaću, ekipa s Bright Sidea sačinila je listu idealnih savjeta za pakiranje pred putovanje.

  • Ne slažite odjeću – 'srolajte' je

pakiranje1.jpg - Neka sve stane u kofer: Idealni savjeti za pakiranje

Umjesto da slažete odjeću - jedan komad odjeće na drugi, puno bolja ideja jeste da je „srolate“. Na ovaj način, u standardni kofer bez problema mogu stati tri šorca, troje pantola, troje farmerki, jedna suknja, dva kupaća kostima, tri majice dugih rukava, 10 majica bez rukava, pet majica kratkih rukava i četiri haljine.

  • Koristite vakuumske vrećice

pakiranje2.jpg - Neka sve stane u kofer: Idealni savjeti za pakiranje

Ovaj metod pakiranja spasit će vam puno, ali zaista puno prostora. Pritom, kad krenete kući, možete ih iskoristiti za prljavu odjeću.

  • Princip piramide

pakiranje3.jpg - Neka sve stane u kofer: Idealni savjeti za pakiranje

Prvo, cipele složite uz rob torbe ili kofera. Potom, spakirajte veliku odjeću, popu haljina. Njih ne morate 'srolati' već ih stavite na dno i ostavite dio da bude van kofera (njim ćete pritisnuti vrh piramide i završiti pakiranje). Sada, 'srolajte' ostalo i neka to bude sredina piramide, s tim neka najmanja odjeća bude na vrhu. Potom, na vrh piramide, ide kozmetika, dokumenti i sl.

  • Ne nosite kišobrane

pakiranje4.jpg - Neka sve stane u kofer: Idealni savjeti za pakiranje

Umjesto kišobrana, na odmor nosite kabanicu. Savjet je da ponesete više jednokratnih kabanica – kad prestane kiša, umjesto da je vratite, sušite i pakujete, samo je bacite.

  • Kupite manju kozmetiku

pakiranje5.jpg - Neka sve stane u kofer: Idealni savjeti za pakiranje

Najbolje rješenje je pronaći 'mini' verzije krema koje volimo, šampona, paste za zube i sl.

  • Napravite listu

Prije početka pakiranja, najbolje nekoliko dana ranije, počnite praviti spisak. Na ovaj način i s nekoliko dana 'na raspolaganju', vjerovatno ćete se sjetiti i stvari koje biste u žurbi sigurno zaboravili.

  • Nosite samo neophodne lijekove

pakiranje6.jpg - Neka sve stane u kofer: Idealni savjeti za pakiranje

Izaberite samo one lijekove koji su vam baš neophodni – protiv bolova, protiv mučnine, nešto za 'skidanje' temperature...najbolje je spakovati po jednu 'tablu', ali OBAVEZNO je omotajte uputstvom za lijekove iz kutije. U slučaju 'pretresanja', ovo će vam tražiti na granici.

  • Ne ostavljajte prazan prostor

Pojedini vole ostaviti prazan prostor u koferu i torbi kako bi mogli spakirati suvenire s godišnjeg odmora. No, zbog ovoga će vam se odjeća mnogo izgužvati. „Prazan prostor“ popunite zgužvanim papirom.

  • Nosite samo ono što vam zaista treba

Krema za sunčanje, slamnati šeširi, naočare za ronjenje – sve to možete kupiti kad dođete na odmor. Papirne mape i vodiči za turiste – sve te informacije možete naći na internetu i pristupiti im putem mobitela ili tableta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije