Prtljag bez rizika: Kako pravilno natovariti automobil

Radiosarajevo.ba
Prtljag bez rizika: Kako pravilno natovariti automobil
/ Foto: AR
Kada krenu na odmor vozači automobila su u prednosti zato što mogu ponijeti više prtljage nego da putuju autobusom, vozom ili avionom.

Čak i ako im prostor u prtljažniku nije dovoljan, ostatak mogu natovariti na krov. No, i letimičan pogled na kolonu natovarenih automobila kojim se vlasnici odvoze na odmor pokazuje koliko malo pažnje se posvećuje sigurnosti.

Ono najbitnije: Prtljag treba biti tako složen da ne ograničava vidljivost vozača. Bilo kakav kofer ili druga vrsta prtljaga koja zaklanja vidno polje vozača pri vožnji unazad mogu biti kobni. Najčešće se greške uočavaju kod karavana i vanova.

No, to nije jedina opasnosti od nepravilno složenog prtljaga. Ako je automobil natovaren sve do krova, postoji rizik da će, prilikom eventualne nezgode, pasti i slomiti vozaču vrat. Čak i pri srednjoj brzini to može biti vrlo opasno, objašnjavaju stručnjaci i savjetuju:

Velike i teške kofere i tašne staviti sasvim na dno prtljažnika i nasloniti ih direktno uz naslone sjedišta. Ako je sjedište, odnosno naslon zadnje klupe podijeljen, prtljag postaviti tako da prekriva mjesta podjele.

– Kod karavana i vanova ne trpati prtljagu tako da prelazi gornji kraj naslona stražnjih sjedišta ako u vozilu ne postoji pregrada ili mreža koja prtljažnik odvaja od mjesta za putnike.

– U unutrašnjost ne stavljajte teške komade prtljaga sa oštrim stranama.

– Ako je na krovu postavljen boks (krovni nosač) za teret, obratiti pažnju na dopuštenu težinu. Prtljagu u boksu osigurati da ne kliže unutar krovnog nosača.

– Ako se dio prtljaga za odmor uzdiže iznad krovnog nosača, treba računati s tim da je vozilo postalo više, odnosno, da je time povišeno i težište. To može promijeniti vozne karakteristike u negativnom smislu.

– Oprez je potreban prilikom ulaska u garaže vozila povišenih krovnim nosačima.

– Poslije svake pauze treba provjeriti učvršćenje krovnog nosača prije nego se nastavi vožnja. To stoga što vibracije mogu utjecati da spojevi i veze olabave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije