Jeste li čuli za kureljaču? Hercegovačka lijena pita pravi se brzo i bez jufke

Kureljača je hercegovačka pita koju nazivaju još i "lijena pita". Interesantnog je okusa i veoma jednostavna za pripremiti.
Ne zahtjeva puno vremena za pripremu samim time što nije potrebno praviti domaće jufke. U nastavu pročitajte kako je napraviti.
Sastojci:
- 4 veća krompira
- 1 jaje
- 200 grama fete ili nekog drugog sira za pitu
- 2 pune kašike kisele pavlake
- 20 grama maslaca, 200 gr brašna
- još brašna za posipanje
- so po potrebi (zavisi od sira)
- ulje
Priprema

Užasavajući prizori u Prijedoru: Sve je pod vodom, zmije gmižu po kućama
Skuhajte krompir i izgnječite ga. U krompir dodajte jedno jaje, so, pavlaku i jogurt, te svježi sir. Sve zajedno dobro promiješajte.
Lagano dodajite brašno i miješajte kuhačom ili rukom. Trebali biste dobiti tijesto koje će se odvajati od posude i mora biti mekano.
Kad ste pripremili tijesto, odvajajte po punu kašiku tijesta i lagano oblikujte pitu na radnoj površini posutoj brašnom. U ovom slučaju važi pravilo što više brašna, to bolje.
U podmazanu tepsiju redajte dok ne potrošite tijesto. Budite pažljivi, jer je tijesto jako mekano.
Lagano premažite uljem i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni otprilike 40 minuta. Kad pitu izvadite iz rerne, ostavite da "odmori" prije posluživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.