Recept naših nana: Kako napraviti domaće kiselo mlijeko?
Iako ga danas možemo naći u prodavnicama, ukus domaćeg kiselog mlijeka vraća nas u djetinjstvo. Proces je jednostavan i zahtjeva minimum vremena, a rezultat je domaći proizvod koji u nabavnim varijantama nije ni do koljena.
Osim što je ukusno, kiselo mlijeko obiluje visokokvalitetnim proteinima i probioticima koji pozitivno utiču na sistem za varenje i regulišu ravnotežu bakterija i crijevne mikroflore, pa pogledajte recept u nastavku i pripremite kiselo mlijeko kao što su pravile naše nane.
Sastojci:
- Tri litra mlijeka (najbolje sa 3,8 posto masti)
- kašičica šećera
- 350 g pavlake
Priprema:
U mlijeko stavite šećer i prokuhajte. Zatim isključite vatru i malo ohladite mlijeko. Nane su govorile da je temperatura optimalna ako možete da držite prst u mlijeku 10 sekundi, a neke su i laktom znale da provjere temperaturu. Ako nije prevruće za lakat, znači da je temperatura dobra.

Teška, ali vrijedna pobjeda: Zmajevi savladali Kipar i zadržali maksimalan učinak u borbi za SP
U posebnu posudu odvojite oko 300 ml mlijeka i umutite pavlaku. Smjesu sipajte u ostatak mlijeka i dobro promiješajte kašikom ili kuhinjskom kašikom.
Prebacite u posudu u kojoj ćete kiseliti mlijeko. Najbolje bi bilo da koristite glinenu teglu, ali možete koristiti bilo koju posudu.
Stavite krpu na posudu i ostavite je preko noći na sobnoj temperaturi.
Prebacite kiselo mlijeko u frižider i sačekajte još 24 sata prije upotrebe.
Savjet: Nane su za gustoću stavljale koricu hljeba u domaće mlijeko. Poklopac bi skinuli kada se mlijeko ukiseli, odnosno prije prebacivanja u frižider. Ako nemate mlijeko sa puno masnoće, možete dodati i koricu hljeba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.