Recept naših nana: Kako napraviti domaće kiselo mlijeko?

/ Komentari (3)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Hej

Ne pravi se tako jogurt. Da upropastis 350 gr pavlake da bi napravio jogurt??? Ne treba secer. Zasto secer??? Prokuhati mlijeko i sacekati da se prohladi, upravo kako je ovdje opisano. Onda, mlijeko prespete u posudu u kojoj cete kiseliti. (Ja koristim staklenu sa plasticnim poklopcem , 2.5 litara.). Onda uzmete 1-2 kasike jogurta i dolate unutar , kao da mastite pitu. (Ne treba vise od 2 kasike jogurta , onda bi novi jogust bio ljut. ) poklopite i zamotajte u neku krpu da drzi toplotu. (Ja imam mali stolnjak za to). Ostavite preko noci (moze i preko dana, zavisi kad pravite) na mjesto gdje ga necete pomicati. Ne treba ga tresti dok se kiseli. Kad se stvrde, stavite u frizider. Ja sacekam bar 2 dana prije nego ga nacnem. Sto duze stoji bude sve bolji. (Ako jogurt preko noci jos nije strvdnut, ostavite ga jos dok se stvrdne. To se desi ako mlijeko nije bilo toplo pa mu treba duze vremena. )

Muzar

Sta kaze, uzmete mlijeko 3,8% masnoce. Gdje to ima uzet? Megle ko fol 3,2% najmasnije...to se lijepo kaze, uzmite domaceg mlijeka. Kupovno ne moze...i to mnogo govori

Hej

Sta kaze, uzmete mlijeko 3,8% masnoce. Gdje to ima uzet? Megle ko fol 3,2% najmasnije...to se lijepo kaze, uzmite domaceg mlijeka. Kupovno ne moze...i to mnogo govori ka Muzar Kupovno morate skuhati zato sto je pasterizovano. Inace se nebi razvila bakterija. Domace je naravno bolje ako imate priliku da kupite. Moze i manja masnoca. Ja nekad uzmem 2%.

/ Najnovije