Jelo koje budi uspomene: Napravite ukusnu musaku od tikvica ili patlidžana
Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas.
Svi se dobro sjećamo šta su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a imamo jedan sjajan recept.
Musaka od patlidžana ili tikvica
U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za musaku od patlidžana ili tikvica.
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Ukoljica s najvišeg mjesta
Sastojci za 4 osobe
- 40 dag patlidžana ili tikvica
- 1 dag soli
- 4 dag brašna
- 2 jaja
- ulje za prženje
Nadjev:
- 2 dag masnoće
- 2 dag luka
- 24 dag svježe nemasne junetine
- 1 glavica bijelog luka
- voda ili supa
- so
- biber
- zeleni peršun
Preljev:
- 2 žumanca ili 2 cijela jaja
- 2 dl kiselog vrhnja
Priprema
Patlidžane ili tikvice ogulimo, narežemo na kockice (1 cm), posolimo, uvaljamo u brašno i jaja i ispržimo na ulju. Na dno lima za pečenje poredamo sloj prženih patlidžana ili tikvica, prekrijemo slojem nadjeva, preko njega opet sloj patlidžana ili tikvica. Tako naizmjence slažemo otprilike 4 cm visoko. Prelijemo mješavinom kiselog vrhnja, žumanca ili cijelih jaja i pečemo na srednjoj temperaturi.
Preukusna: Sjajan i jednostavan recept za najbolju musaku!
Priprema punjenja: Na masnoći popržimo nasjeckani luk, dodamo mljeveno meso i zdrobljeni bijeli luk. Promiješamo i dolijemo 1/2 dl tople vode ili supe i dinstamo 1/4 sata. Na kraju prema ukusu solimo i paprimo.
Priprema preljeva: Žumanke umutimo u vrhnju. Za preljev možemo upotrijebiti i bešamel umak.
Prije serviranja musaku obilno pospemo sjeckanim zelenim paršunovim listom, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.