Preukusna: Sjajan i jednostavan recept za najbolju musaku!

3
Radiosarajevo.ba
Preukusna: Sjajan i jednostavan recept za najbolju musaku!
Coolinarika / Musaka

Iako bi se musaka trebala praviti s patlidžanima, na našim prostorima jedina koju priznajemo je ona s krompirom i dinstanim mesom.

Za danas vam donosimo recept za musaku, tako jednostavnu i neodoljivo ukusnu, onu koja miriše na kuhinju naših starih... 

Sastojci

1 glavica crvenog luka
500g mljevenog mesa (po izboru, najbolje su miješane kombinacije)
1 kašika crvene mljevene paprike
1kg krompira
Dva jajeta
2dcl mlijeka
Ulje
so i biber
Bijeli luk (po želji)

Priprema:

Ogulite krompir i isijecite ga na kriške te ga kuhajte desetak minuta. Iscijedite i isperite hladnom vodom.

Luk sitno nasjeckajte te ga dinstajte na ulju dok ne zacakli (dodajte i prstohvat šećera koji će izvući ono najbolje iz luka).

Zatim dodajte meso i dinstajte dok meso ne promijeni boju i postane rastrestito. Dodajte alevu papriku, so i biber, te bijeli luk ako želite.

Uzmite tepsiju - najbolja je staklena, vatrostalna zdjela za pečenje - i redajte prvo skuhani krompir pa meso, pa krompir pa meso i neka red krompira bude na vrhu.

Umutite jaja i mlijeko, te prelijte krompir i meso (pokrijte smjesom do vrha).

Ubacite zdjelu u rernu ugrijanu na 200 stepeni. Pecite oko 30 minuta, zavisno od rerne, a onda sklonite poklopac i pecite petnaestak minuta dok krompir na vrhu ne porumeni.

Uz musaku sjajno idu mileram i/ili zelena salata.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije