Odličan recept: Juneće šnicle u saftu

0
Radiosarajevo.ba
Odličan recept: Juneće šnicle u saftu
Print Screen / Ilustracija

Juneće šnicle u saftu mekane kao puter, recept je koji će vas oduševiti. Izuzetno ukusan i vrlo jednostavan saft od junetine. Možda priprema traje nešto malo duže, jer junetini treba više vremena da bude mekana i ukusna, ali vrijedi se potruditi.

Juneće šnicle odnosno junetina od buta je upravo idealna za ovaj saft. Na kraju meso bude mekano, potrebna je vilica, neki prilog i malo salate. Svi će ukućani biti zadovoljni.

Sastojci:

Isprobajte ovaj recept: Ispecite ukusni i mekani kukuruzni hljeb, bez glutena i kvasca

Isprobajte ovaj recept: Ispecite ukusni i mekani kukuruzni hljeb, bez glutena i kvasca

700g junećih šnicli (juneći but)
15g soli
250g mrkve
300g svježih rajčica
crvena i zelena svježa paprika
3 češnja češnjaka
listovi lovora
po želji ljuta papričica da bude malo pikantno
mala grančica ružmarina
250g poriluka (ili dvije veće glavice luka kao alternativa)
malo korijenastog povrća (peršin i celer) opcija ako imate pri ruci
ulje
5g slatke paprike (aleva paprika)
300g zamrznutog graška
20g glatkog brašna + 8 dl mlake vode
sjeckani listići peršina

Način pripreme:

  • Juneće šnicle istući i posoliti sa obje strane. Tačne količine su, opisane su u videu. 
  • Crvenu i zelenu papriku, rajčicu, češnjak, poriluk (mogu i dvije glavice luka ako nemate) sitno nasjeckati. Mrkvu naribati
  • Dodati i lovor, ružmarin i ljutu papričicu po želji, ako volite malo ljutkasto. A mora biti barem malo pikantno, dobro je i za cirkulaciju
  • Ako imate dodajte i malo korijenastog povrća, celera i peršina, okus je bolji 
  • Na prilično jakoj vatri dinstati  sve povrće zajedno 15 minuta
  • Podliti sa 3 dl vode pa nastaviti još 15 minuta poklopljeno uz povremeno miješanje
  • Sada ponoviti radnju i podliti još jedom sa istom količinom vode i poklopiti na još 15 minuta da sve povrće omekša
  • Kada su sokovi i tekućina reducirani gotovo u potpunosti, dodati meso
  • Ostaviti par minuta sa jedne i par minuta sa druge strane dok se sokovi ne reduciraju
  • Sada podlijevati 5 puta svakih odprilike 15 minuta sa 3 dl vode dok junetina ne omekša. Držati poklopljeno
  • Izvaditi juneće šnicle van pa dodati slatku papriku (aleva paprika) i upržiti minutu
  • Dodati zamrznuti grašak (a i ne morate, to neka bude opcija ako volite i imate malo graška u zamrzivaču)
  • Zaliti odmah preko graška sa mješavinom 8 dl mlake vode i posoliti i popapriti još malo po želji i ukusu
  • Ostaviti da krčka i zgusne se još deset minuta
  • Skuhati tjesteninu ili neki drugi prilog po želji

I Juneće šnicle u saftu mekane kao putar su gotove i spremne za posluživanje posipano sa malo sjeckanog peršina i neku salatu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije