Odličan recept: Juneće šnicle u saftu
Juneće šnicle u saftu mekane kao puter, recept je koji će vas oduševiti. Izuzetno ukusan i vrlo jednostavan saft od junetine. Možda priprema traje nešto malo duže, jer junetini treba više vremena da bude mekana i ukusna, ali vrijedi se potruditi.
Juneće šnicle odnosno junetina od buta je upravo idealna za ovaj saft. Na kraju meso bude mekano, potrebna je vilica, neki prilog i malo salate. Svi će ukućani biti zadovoljni.
Sastojci:
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 6:2
700g junećih šnicli (juneći but)
15g soli
250g mrkve
300g svježih rajčica
crvena i zelena svježa paprika
3 češnja češnjaka
listovi lovora
po želji ljuta papričica da bude malo pikantno
mala grančica ružmarina
250g poriluka (ili dvije veće glavice luka kao alternativa)
malo korijenastog povrća (peršin i celer) opcija ako imate pri ruci
ulje
5g slatke paprike (aleva paprika)
300g zamrznutog graška
20g glatkog brašna + 8 dl mlake vode
sjeckani listići peršina
Način pripreme:
- Juneće šnicle istući i posoliti sa obje strane. Tačne količine su, opisane su u videu.
- Crvenu i zelenu papriku, rajčicu, češnjak, poriluk (mogu i dvije glavice luka ako nemate) sitno nasjeckati. Mrkvu naribati
- Dodati i lovor, ružmarin i ljutu papričicu po želji, ako volite malo ljutkasto. A mora biti barem malo pikantno, dobro je i za cirkulaciju
- Ako imate dodajte i malo korijenastog povrća, celera i peršina, okus je bolji
- Na prilično jakoj vatri dinstati sve povrće zajedno 15 minuta
- Podliti sa 3 dl vode pa nastaviti još 15 minuta poklopljeno uz povremeno miješanje
- Sada ponoviti radnju i podliti još jedom sa istom količinom vode i poklopiti na još 15 minuta da sve povrće omekša
- Kada su sokovi i tekućina reducirani gotovo u potpunosti, dodati meso
- Ostaviti par minuta sa jedne i par minuta sa druge strane dok se sokovi ne reduciraju
- Sada podlijevati 5 puta svakih odprilike 15 minuta sa 3 dl vode dok junetina ne omekša. Držati poklopljeno
- Izvaditi juneće šnicle van pa dodati slatku papriku (aleva paprika) i upržiti minutu
- Dodati zamrznuti grašak (a i ne morate, to neka bude opcija ako volite i imate malo graška u zamrzivaču)
- Zaliti odmah preko graška sa mješavinom 8 dl mlake vode i posoliti i popapriti još malo po želji i ukusu
- Ostaviti da krčka i zgusne se još deset minuta
- Skuhati tjesteninu ili neki drugi prilog po želji
I Juneće šnicle u saftu mekane kao putar su gotove i spremne za posluživanje posipano sa malo sjeckanog peršina i neku salatu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.