Meksičko jelo koje je osvojilo svijet: Recept za ukusni ručak bez muke

0
Radiosarajevo.ba
Meksičko jelo koje je osvojilo svijet: Recept za ukusni ručak bez muke
Foto: Pexels / Ilustracija

Ljubitelji meksičke kuhinje sigurno znaju šta su to tacosi. Male pšenične ili kukuruzne tortilje punjene mesnim ili povrtnim nadjevom mnogima su omiljeno jelo.

Postoje raznovrsne varijante punjenja, a mi vam danas donosimo recept za jedno od najjednostavnijih, s ukusnom mariniranom piletinom i grahom, piše zadovoljna.dnevnik.hr

SASTOJCI:

State Department o rezoluciji o Srebrenici: Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

State Department o rezoluciji o Srebrenici: Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

1 kg pilećih prsa
20 dag kuhanog crvenog graha (može i iz konzerve)
male tortilje

ZA MARINADU

2 kašikice ljute paprike
2 kašikice bijelog luka u prahu
1 kašika senfa
4 dl kečapa
2 kašikice jabučnog octa
2 kašike šećera
1 kašikica soli
pola kašikice mljevenog bibera

Tacos  - undefined

FOTO: Pixabay: Tacos

PRIPREMA:

1. Prvo napravite marinadu tako što ćete sve sastojke dobro pomiješati u jednoj većoj posudi. Pripremite protvan ili zdjelu u kojoj ćete peći piletinu i premažite je s malo masnoće. Piletinu operite i malo po površini zarežite nožem na nekoliko mjesta kako bi se kasnije marinada bolje upila.

2. Piletinu sada stavite u posudu s marinadom i rukama je dobro premažite. Potom je prebacite u protvan ili zdjelu za pečenje i ostatak marinade iz zdjele špatulom prebacite na piletinu.

3. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 Celzijevih stepeni oko 40 minuta dok se piletina ne karamelizira i lijepo zapeče. Kada je gotova, kašikama je rastrgajte na „rezance“ ili manje komadiće. Dodajte kuhani grah i promiješajte. Ostatke marinade od pečenja ne bacajte, nego sastružite u piletinu i sve dobro promiješajte kako bi bilo "saftnije".

4. Uzmite tortilju, napunite je s dvije kašike nadjeva i poslužite uz neki umak po želji. Dobro će se slagati i s najobičnijom pavlakom, koje pak možete obogatiti nekim začinom poput sjeckanog peršuna ili malo kopra.

SAVJET: Ako ne volite grah, možete iskoristiti grašak ili kukuruz. Također možete kombinirati sve navedeno po želji.

Prijatno 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije