Napravite ukusan slani rolat: Donosimo vam četiri recepta
Idealni slani rolati kao hladno predjelo bilo kojim povodom…Na jednom mjestu donosimo vam recept za četiri rolata koja se najčešće prave: mak, špinat, paprika i obični slani rolat.
Osnovni sastojci za sva 4 rolata su isti:
6 jaja
1/2 kašičice soli
3 kašike ulja
3 kašike mlijeka
5 kašika brašna
u žuti ne ide ništa, tako se peče
u crveni ( drugi u koloni ) idu još 2 kašike crvene paprike, smanje se kašike brašna na 4 ili se doda 2 -3 kašika ajvara
u tačkasti( prvi u koloni ) dodaju se 2 kašike mljevenog maka
u zeleni se dodaje 200 gr obarenog, ocijeđenog i isjeckanog špinata (špinat se 3 minute kuha u ključaloj vodi pa se skloni i ocijedi pa nasjecka)
Da se naježiš: Bogat repertoar patriotskih pjesama pred utakmicu BiH - Hrvatska u Sarajevu
Sastojci da se nafiluje sva 4 rolata:
1 kg sitnog sira
1 kantica kisele pavlake ( 700 gr ), ona čvršća od 20% mliječne masti
1 kašičica soli
Priprema:
Uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni.
Ulupati bjelanca, dodati zatim žumanca i umutiti, da bude pjenasto kao za tortu. Ne zaboravite posoliti.
Dodati zatim ulje uz mućenje, pa mlijeko.
Kada to sve umutite dodati brašno za žuti i tako peći.
Premazati veliki pleh uljem, staviti papir za pečenje, istresti smjesu i staviti da se peče 15 minuta, zavisno od rerne.
Pazite da ne prepečete ili pesušite koru jer će onda pucati i neće htjeti da se uvije. Kora mora da ostane mekana i vazdušasta.
Pečenu koru uviti sve zajedno sa papirom pa u krpu, nije potrebno da bude mokra, samo da držati malo rolat.
Isti postupak je sa ostalim rolatima, priprema osnovnog dijela tijesta i na kraju u jedan dodate papriku, u drugi mak i u treći špinat. Svaki pečete 15 minuta i uvijete sa papirom da se tako hladi.
Za fil se umute svi sastojci i podijeli se na dva dijela.
U drugi dio dodate 4 kuhana jajeta i 6 kiselih krastavčića, promiješati.
Sa prvom smjesom mažete pola na crveni, a pola na žuti rolat.
Na žuti rolat slažete listove selame ( 6 komada ), a na crveni slažete kolutove suhog mesa.
Na tačkasti mažete pola druge smjese, pa na jedan slažete salamu, na drugi suho meso ili neki drugi fil po želji.
Naravno, ne morate praviti ovakav fil možete po svojoj volji i želji stavljati ono šta volite.
Uvijete sve rolate, poslažete na tacnu i stavite u frižider.
Siječte tek poslije nekoliko sati kada se sve ohladi i stegne, piše Domacirecepti.net.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.