Imate problema sa začepljenim nosom i sinusima? Ovo je 7 prirodnih i zdravih trikova

Radiosarajevo.ba
Imate problema sa začepljenim nosom i sinusima? Ovo je 7 prirodnih i zdravih trikova
Arhiv / Ilustracija

Začepljen nos je vrlo česta pojava tokom zimskih mjeseci, a uzrokuju ga upale, virusne prehlade te suhi zrak.

Osim što je vrlo neugodna ona može uzrokovati i dodatne tegobe poput upale grla, nesanice i krvarenja nosa.

Želite li se riješiti začepljenog nosa i pritom ojačati imunitet, donosimo 7 prirodnih, jeftinih i zdravih trikova iz vaše kuhinje.

1. Eterično ulje metvice

Nekoliko kapi eteričnog ulja mente nakapajte na papirnatu maramicu. Naslonite je na nos te duboko udahnite desetak puta.

2. Češnjak ili luk

Češanj luka narežite na komadiće te ga pojedite uz komadić kruha, sendviča ili uz bilo koji obrok. Ako podnosite njegov ljuti okus češanj izgrizite te desetak puta duboko udahnite. Češnjak pojedite ili ispljunite.

3. Jabučno sirće

Zakuhajte pola litre vode te u nju dodajte tri žlice sirćeta. Nagnite glavu nad lonac, pokrijte je ručnikom i duboko udišite paru.

Mitovi i činjenice o prehladi i gripi

Sezona je prehlade i gripe, a evo kako ih razlikovati, koje su manifestacije i kako ih liječiti

4. Slana voda

Ovo je izvrsna prevencija, ali djeluje i na već oštećenu sluznicu. Skuhajte pola litre vode te dodajte kašiku morske soli. Kada se otopi, a voda rashladi na sobnu temperaturu glavu nagnite iznad lavaboa pod uglom od 90 stepeni.

Pomoću čajnika ulijevajte vodu u jednu nosnicu te pričekajte da izađe kroz drugu. Mješavinu možete uliti i u bočicu te tokom dana svako toliko nakapajte par kapi u svaku nosnicu.

5. Hren

Naribajte malo hrena te ga pomiješajte sa žlicom meda. Mješavinu stavite na jezik te prije nego je progutate udahnite duboko kroz nos desetak puta.

6. Đumbir

Svježi đumbir naribajte u salatu, sendvič ili neko drugo jelo. Ako vam je okus preintenzivan pomiješajte ga sa žličicom meda, cuclajte i duboko udahnite desetak puta te progutajte.

7. Sljezov korijen

Korijen sljeza narežite na komadiće te ga ubacite u litru tople vode. Ostavite da tako odstoji oko pola sata te potom vodu zakuhajte. Nagnite glavu nad lonac, pokrijte je ručnikom i duboko udišite paru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije