Začepljeni su vam nos i sinusi: Pomoću ovih 5 savjeta ponovo ćete prodisati

Radiosarajevo.ba
Začepljeni su vam nos i sinusi: Pomoću ovih 5 savjeta ponovo ćete prodisati
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Začepljen sinusi i nos su vrlo su neprijatni, a mnogi griješe kada vjeruju da je to posljedica isključivo nakupljanja sluzi. Pravi uzrok ponekad su prehlada, gripa, alergije ili infekcije.

Uz ovih pet trikova disaćete ponovo bez zastoja, neugode i nerviranja:

1. Koristite ovlaživač vazduha

Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanju nadraženog tkiva i natečene vene u nosu i sinusima te olakšava ispuhivanje nakupljene sluzi, jer je omekša. Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

2. Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte je peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica.

Toplina radijatora podstaknuće će isparavanje i udisaćete ljekovitu paru dok spavate. Kamilica djeluje protuupalno i odlična je kod upale sinusa.

3. Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i ovlaživač vazduha, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava nakupine koje potom lakše izađu, što pruža olakšanje. Također, para će smanjiti upalu u sinusima. Umjesto tuširanja, poslužiće i pranje sudova iznad sudopera pune vruće vode. Bitno je da udišete paru.

4. Pijte dovoljno tečnosti

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, supa, razni sokovi itd. Važno je da tijelo dobija dovoljno tečnosti, jer to pomaže smanjenju nakupljene sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

5. Koristite fiziološki rastvor

Ovaj rastvor se može kupiti u apotekama, u obliku spreja, a pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. To, također, pomaže isticanju nakupina i smanjenju pritiska kao i upale sinusa. Ipak, stručnjaci savjetuju da se prije korištenja posavjetujete sa ljekarom, posebno ako uzimate neke lijekove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije