Imate problema s pečenjem tijesta: Evo korisnih savjeta
Koliko puta vam se dešavalo da spremate proizvode od tijesta i da doživite neuspjeh?
To se ne dešava samo zbog nedostatka iskustva, već i zbog nepridržavanja dragocjenih savjeta. Kulinarski eksperti preporučuju ove savjete:
1. Brašno za slatkiše, naročito ono za kozunake, pite i penjurlije, se prosijava nekoliko puta, piše Bonapeti.
2. Prašak za pecivo se stavlja u brašno.
3. Soda se rastvara s kiselim mlijekom, sirćetom i limunovim sokom.
4. Tijesta postaju mekša i ukusnija ako se posebno mute žumanca i bjelanca.
5. Šećer i jaja se mute dok smjesa ne postane bijela.
6. Proizvodi od tijesta se peku u prethodno zagrijanoj rerni.
7. Kore za torte se sijeku kada se ohlade. Koristite čvrst konac ili poseban dugi nož.
8. Ako tijesto s maslacem počne da se lijepi i opušta, stavlja se u frižider kako bi se steglo.
9. Uvijek premažite maslacem tepsiju ili kalup za kolače i pospite brašnom, ili pecite na nauljenom prozračnom papiru koji ne propušta masnoće i vlagu.
10. Tijesto s kvascem uvijek naraste na umjerenoj temperaturi.
11. Uvijek se sirupira topao slatkiš hladnim sirupom, ili hladni slatkiš toplim sirupom.
Nadamo se da će vam neki od savjeti biti izuzetno korisni.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.