Ponestalo vam je ideja? Napravite s klincima domaći plastelin

Radiosarajevo.ba
Ponestalo vam je ideja? Napravite s klincima domaći plastelin
Foto: Pinterest / Ilustracija

Šta raditi s djecom dok traje izolacija?

Mnogima se ovih dana čini da su "ispucali" sve opcije, a ostanak doma, bez škola, vrtića i odlazaka u parkove, potrajat će još neko vrijeme.

Međutim, bez obzira što se vama učinilo, uvijek je moguće izmisliti neku novu igru i zabavu za najmlađe. Opcija koju predlaže ekipa iz Kabineta za poticanje dječjeg razvoja Kvačica je izrada domaćeg playdougha, odnosno tijesta za igru.

Objasnili su da već sama izrada ima terapeutski učinak. Većini djece, kažu, pomaže u samoregulaciji, smanjuje im motorički nemir i u jednoj takvoj aktivnosti lako je zadržati pažnju.

Neki od prijedloga Kvačice su izrađivanje oblika pomoću modlica, odnosno kalupa za kolače ili rezanje kobasica i palačinki od tijesta. Od tijesta možemo izrađivati male životinjice, figurice, kućice, ceste i slično. U aktivnostima modeliranja kreativnost djeteta dolazi do izražaja. Dopustite djetetu da vas usmjeri u igri.

U slučaju da vaše dijete zahtijeva više simboličku igru, izrađenim kućicama i figuricama možete dodati odreni scenarij (utrka figurica do kućice i sl.), piše Zadovoljna.hr.

Najvažnije je da u igri s tijestom pratite interes djeteta koliko god bio jednostavan ili složen i da se svi uključeni zabavljaju, poručili su iz kabineta Kvačica. 

A sada evo i sastojaka za izradu tijesta za igru:
- dvije šolje glatkog brašna
- jedna šalica soli
- tempera (boja po želji ili prehrambene boje, aromar i slično)
- čajna žličica ulja
- vruće vode koliko treba da se zamijesi glaka i mekana, ali ne ljepljiva i gnjecava smjesa
- dodati brašno ili vodu ako mislite da nedostaje

Nakon igre tijesto zatvorite u posudu s poklopcem, a možete ga koristiti barem sedam dana ako ga pravilno čuvate.

I to je to. Igrajte se i ostanite kući :)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije