Trener Adnan Maljević i Radiosarajevo.ba: Vježbajte kod kuće sa svojom djecom

Radiosarajevo.ba
Trener Adnan Maljević i Radiosarajevo.ba: Vježbajte kod kuće sa svojom djecom
Radiosarajevo.ba / Vježbajte kod kuće sa svojom djecom

Kao što smo najavili u prvoj epizodi naših video treninga s Adnanom Maljevićem, nastavljamo s vježbama posebno namijenjenima određenim kategorijama. Danas vam predstavljamo aktivaciju koja je namijenjena djeci, ali će se svidjeti i roditeljima. U današnjem video treningu pridružila nam se i osmogorišnja djevojčica Majra.   

No prije no što počenom vježbati, kratak razgovor sa stručnjakom. Djeca su već deset dana zatvorena u kućama, provode vrijeme u svojim domovima, veći dio dana sjedeći za računarom (radi škole, na društvenim mrežama ili radeći nešto drugo, da bi im prošlo vrijeme). Šta je važno za roditelje da znaju u ovom trenutku, a tiče se zdravlja njihove djece?

Maljević: Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (World Health Organization – WHO), naučno je dokazano da, kada su u pitanju djeca uzrasta 5-17 godina, uključenost u fizičke aktivnosti donosi brojne zdravstvene koristi za djecu i omladinu. Pod fizičkom aktivnošću, prema WHO, smatra se igra, sport, svakodnevne aktivnosti, rekreacija, časovi tjelesnog odgoja, planirane sportske aktivnosti u kontekstu porodice, škole ili zajednice. Među najznačajnije koristi ovako široko definisanih “fizičkih aktivnosti” spadaju:

  • Razvoj zdravih mišićno-koštanih tkiva (kosti, mišići, zglobovi)
  • Razvoj zdravog kardiovaskularnog sistema (srce i pluća)
  • Razvoj neuromišićne svjesnosti (motorna kontrola i koordinacija)
  • Uspostava i održavanje optimalne tjelesne mase
  • Bolja kontrola simptoma koji ukazuju na moguću anksioznost i depresiju
  • Pomoć u društvenom razvoju kroz prilike za izražavanje ličnih potreba, izgradnju samopouzdanja, društvenu interakciju i integraciju.

U tom smislu, WHO preporučuje da djeca uzrasta 5-17 godina, svakodnevno sudjeluju u najmanje 60 minuta fizičkih aktivnosti srednjeg ili visokog intenziteta. Većina tih aktivnosti treba da bude aerobnog tipa (da traju duže od 2 minute i da potiču korištenje mnogo kisika). Aktivnosti većeg intenziteta, uključujući i one koje su usmjerene na jačanje mišića i kostiju, trebaju se praktikovati najmanje 3 puta sedmično.

Djeca uzrasta 5-17 godina, svaki dan moraju imati minimalno 60 minuta aktivnosti, a u toku sedmice minimalno 3 puta vježbati sa ciljem jačanja mišića i kostiju.

Zaključak koji iz proizilazi iz stavova WHO-a je jednostavan, teoretski posmatrano, bavljenje sportom je zdravo i nužno za djecu i omladinu. 

Vježbajte kod kuće sa svojom djecom  - undefined

Radiosarajevo.ba: Vježbajte kod kuće sa svojom djecom

Radiosarajevo.ba: Znači li to da nedovoljno kretanja može imati ozbiljne posljedice na zdravlje djece?

Maljević: Apsolutno! Ali ovdje treba posebno naglasiti jednu mnogo važnu stvar, koja često biva zanemarena, čak i u, tako da kažem, normalnim okolnostima. Naime, nije samo važno dovoljno se kretati. Jako je važno da se djeca kvalitetno kreću. Danas mladi imaju brojne probleme sa kičmom (kifoze, skolioze, lordoze), sa ravnim tabanima, sa bolovima u koljenima, iz najmanje dva razloga: prvi je da se tokom razvoja nisu dovoljno kretali. Alternativno, vrlo je moguće da su se možda dovoljno kretali (u smislu broja sati sedmično) ali su to radili bez da su imali kvalitete, ispravne, kretne obrasce. Drugim riječima, radili su stvari koje ne bi smjeli raditi u određenom uzrastu ili stvari za koje njihovo tijelo u tom trenutku nije bilo spremno. To je trend, koji moramo nekako zaustaviti u normalnim životnim okolnostima, a kojem posebnu pažnju trebamo posvetiti danas, kada se nalazimo u uslovima vrlo ograničenog kretanja.

Djeca danas imaju probleme sa kičmom (kifoze, skolioze, lordoze), sa ravnim tabanima, sa bolovima u koljenima i leđima, iz najmanje dva razloga: nekvalitetno i nedovoljno kretanje.

Radiosarajevo.ba: Raspon godina od 5 do 17 je prilično veliki, pa ćemo o tinejdžerima razgovarati nekom drugom prilikom. Za sada, šta raditi sa mališanima – puni energije, a zatvoreni u stanu... kako kanalisati tu energiju?

Maljević: Mališani su posebna priča. Za njih je važno znati da su oni na takvom nivou psiho-fizičkog razvoja kada ne trpe preveliku strukturu. Oni ne vole setove, serije, ponavljanja. Sa njima se treba igrati. Međutim, i te igrice/vježbice mogu i trebaju biti smislene. Trebaju da budu motivirajuće, treba da budu zajedničke (sa ukućanima), trebaju da budu vesele. Trebaju da budu povezane sa nagradama i „kaznama“, da bi bile zanimljive. Djeca kroz ove igre, konačno, dobivaju priliku da „kazne“ roditelje jer nešto nisu uspjeli uradili ili nisu uradili dovoljno dobro. Nadalje, aktivnosti trebaju da potiču razvoj koordinacije i unaprjeđenje snage, jer će im to biti potrebno tokom razvoja.

...ako ove vježbice budete radili sa svojom djecom, vidjećete da su djeca bolja od vas u nekim od njih. A ne zaboravite, za svakoga je dobro, a za vašu djecu naročito, pogotovo u ovim uslovima, da vide i osjete da su bolji u nečemu od svojih roditelja...

Na nama odraslima je obaveza, da nađemo vrijeme za igru sa njima, i da budemo kreativni u igrama. U narednom periodu ćemo čitateljima prezentirati i nekoliko ideja za igre sa mališanima, kroz koje će njihova energija biti kanalisana na pravi i koristan način. Za danas, odabrali smo par vježbica, koje možete pogledati na videu. Radi se o vježbicama, koje u obzir uzimaju razvojni proces djeteta, koje su usmjerene na jačanje mišićno-koštanih struktura (okretanje, puzanje i medo-vježba), potiču intenziviranje rada kardiovaskularnog i respiratornog sistema (dječiji triatlon), te utiču na razvoj neuromišićne svjesnosti. Osim toga, dragi roditelji, nemojte se iznenaditi ako, dok budete radili ove vježbice sa svojim mališanima, ustanovite da su djeca bolja od vas u nekim od njih. A ne zaboravite, za svakoga je dobro, a za vašu djecu naročito, pogotovo u ovim uslovima, da vide i osjete da su bolji u nečemu od svojih roditelja. Zato, probajte, zabavite se i uživajte. 

 

Adnan Maljević je magistar kineziologije i sporta, stručnjak za kondiciju i snagu, trener u PFHSC trening centru kroz čije programe su prošli mnogi vrhunski sportisti poput Džanana Muse, Amela Tuke, Nihada Đedovića... ali i brojni rekreativci i djeca sportisti.

Čitatelji portala Radiosarajevo.ba imat će priliku u narednim danima pratiti posebno osmišljene video treninge koje će ovaj stručnjak namijeniti određenim kategorijama - djeci, mladima, srednjovječnim početnicima, rekreativcima čiji je trenažni proces prekinut u izolaciji. Svaki od ovih treninga moći će se izvoditi u kućnoj atmosferi, s jednostavnom opremom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije