Ne morate ga više izbjegavati: Trikovi za uklanjanje neprijatnog mirisa luka

Radiosarajevo.ba
Ne morate ga više izbjegavati: Trikovi za uklanjanje neprijatnog mirisa luka
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Bijeli i crveni luk daju čaroban ukus jelima, a imaju i niz zadivljujućih zdravstvenih bonusa.

Nažalost, luk može uticati na zadah, posebno ako se konzumira svjež.

Stoga ga mnogi izbjegavaju. Ali, ovo su trikovi uz pomoć kojih ćete se izboriti s neprijatnim mirisom.

Voda ili svježe mlijeko

Jedna ili dvije čaše vode su savršen način da uklonite miris luka i bijelog luka sa svog jezika. Ovo stimuliše proizvodnju sline koja će pomoći da se riješite bakterija u ustima koje pričinjavaju loš zadah.

Druga mogućnost je čaša svježeg mlijeka. Naučnici tvrde da mlijeko i mliječni proizvodi imaju sposobnost da smanje koncentraciju sumpornog jedinjenja koje se nalazi u ustima, a masni mliječni proizvodi ga čine mnogo boljim od onih sa niskim sadržajem masti, piše Bonapeti.

Potpuno čišćenje usne duplje i zuba

Bakterije koje doprinose lošem zadahu se obično nalaze u zubnom plaku i ispod linije desni, tako da pranje zuba odmah nakon obroka definitivno neće biti suvišno. Da biste u potpunosti završili proces čišćenja, koristite i konac za zube.

Isperite usta rastvorima

Rastvor za usta s jakom aromom može sakriti miris bijelog luka prilikom disanja.

Voće, povrće i ljekovite biljke

Korištenje hrane koja je bogata vodom odmah nakon obroka je savršen način da uklonimo dosadan miris luka. U jednom od istraživanja se pokazalo da konzumiranje zelene jabuke ili nekoliko listova zelene salate nakon obroka u kojem je bilo bijelog ili crvenog luka, značajno smanjuje miris u ustima.

Nije loše isjeći bijeli luk s gomilom peršuna, koji ima jaku aromu, a može se koristiti i korijander ili nana.

Jabukovo sirće ili zeleni čaj

Postoje podaci o tome da jedna supena kašika jabukovog sirćeta, rastvorenog u čaši tople vode, popijena nakon obroka, također može da se izbori s neprijatnim zadahom. No, prvo se konsultujte s ljekarom ako imate problem s kiselinama.

Evo i bolje varijante - šolja zelenog čaja. Proučavanja pokazuju da zeleni čaj može eliminisati mirise. Tome dodajte i činjenicu da zeleni čaj ima i dodatne prednosti za usnu duplju: katehini koji se nalaze u njemu uklanjaju plakove toliko efikasno, koliko i antiseptički rastvor za ispiranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije