U pet koraka se riješite neugodnih mirisa u kuhinji

Radiosarajevo.ba
U pet koraka se riješite neugodnih mirisa u kuhinji
Foto: Pixabay / Ilustracija

Postoji pet jednostavnih trikova kako da se riješite neugodnih mirisa u kuhinji.

Ovo su savjeti koji će vam pomoći da ih se riješite zauvijek, piše portal Dom i dizajn.

Ustajali miris od kuhanja

Kada zrak u vašoj kuhinji postane ustajao (a to se nerijetko događa s obzirom na često kuhanje i isparavanje), istog se mirisa možete riješiti na sljedeći način. U loncu s običnom vodom sat vremena kuhajte šačicu klinčića, nekoliko komada muškatna oraščića, nekoliko štapića cimeta te dijelove kore limuna. Nakon što ohladite dobivenu tekućinu, ulijte ju u bočicu sa raspršivačem te raspršite po kuhinji. Neugodni mirisi trebali bi jednostavno nestati u samo nekoliko minuta!

Kanta za smeće

Kuhinjske kante za smeće savršena su mjesta za razvoj plijesni i ostalih opasnih bakterija koje nisu samo opasne za vaše zdravlje, već izazivaju iznimno neugodne mirise. Ako i vas muči smrad iz vaše kante idealno rješenje jest prosuti pola šalice boraksa ili natrijevog tetraborata na samo dno kante za smeće svaki put nakon što ga iznesete i stavite novu vrećicu.

Miris od luka

Miris luka nakon kuhanja često se zadržava u našoj kuhinji, ali isto tako i na našim rukama. No, postoji jednostavan trik kako se riješiti tog neugodnog mirisa. Kako biste uklonili grozan miris luka s ruku, lagano ih istrljajte talogom od crne kafe. Isto tako, nož kojim ste rezali taj isti luk izgubit će smrad ako ga nakon upotrebe zagrijete iznad plamena.

Tepih

Ako u kuhinji imate tepih ili vam je kuhinja spojena s dnevnim boravkom, može se dogoditi da se neugodan miris od kuhanja uvuče u njega. Neugodan miris tako možete ukloniti ako na tepih prosipate smjese napravljenu od pola šalice boraksa i nekoliko eteričnog ulja. Nakon kuhanja, bilo bi najbolje usisati i tako se on neće "ustaliti" na tepihu.

Odjeća

Neugodni mirisi na odjeći mogu se bez problema neutralizirati prskanjem votke.  Da, dobro ste pročitali. Sve što trebate napraviti jest uliti malo votke u bočicu sa raspršivačem te pošpricati odjeću u tankom sloju. Važno je jedno da pretjerujte s količinom votke koju raspršujete po odjeći te da odjeću ne nosite prije nego što se alkohol ispari, savjet je portala Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije