Hljeb, pice, tjestenine - trebamo li konzumirati namirnice s glutenom?
Ističu kako dosad nijedna naučna studija nije dokazala stvarnu opasnost po zdravlje.
Prema rezultatima istraživanja, izbacivanje iz prehrane te proteinske komponente prisutne u pšenici, raži i ječmu povezano je s povećanim rizikom od obolijevanja od dijabetesa tipa 2, prenose mediji.
Naučnici s Harvarda su, objedinivši rezultate tri studije u kojima je tokom 30 godina sudjelovalo 200.000 ljudi, ustanovili da nema štetnog učinka na zdravlje kod osoba koje konzumiraju namirnice s glutenom, a nisu im dijagnosticirane ni celijaklija ni alergija na tu proteinsku komponentu.
Po rezultatima što ih je objavila Američka udruga kardiologa, kod osoba koje su redovno konzumirale gluten - prosječno dnevno od 5,8 do 7,1 grama, evidentirana je manja opasnost od razvoja dijabetesa tipa 2. Među najčešće konzumiranim namirnicama navedeni su hljeb, pica, tjestenina, peciva i muffini.
Nasuprot tome, naučnici su konstatirali da su osobe koje su favorizirale proizvode bez glutena pritom konzumirale i manje vlaknaste hrane, a poznato je da takva hrana smanjuje opasnost od razvoja dijabetesa.
Sumnju na celijakiju s 80 posto tačnosti otklanja krvni test antitijela na gluten ili utvrđivanje genetske predispozicije, a za tačnu dijagnozu, nužna je biopsija sluznice tankog crijeva.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.