Hljeb, pice, tjestenine - trebamo li konzumirati namirnice s glutenom?

Fena
Hljeb, pice, tjestenine - trebamo li konzumirati namirnice s glutenom?
Pixabay / Ilustracija
Ako osoba ne boluje od celijakije i ako joj nije dijagnosticirana alergija na gluten, nema razloga da ne konzumira hranu koja ga sadrži, utvrdila je Američka udruga kardiologa u svom nedavnom istraživanju.

Ističu kako dosad nijedna naučna studija nije dokazala stvarnu opasnost po zdravlje.

Prema rezultatima istraživanja, izbacivanje iz prehrane te proteinske komponente prisutne u pšenici, raži i ječmu povezano je s povećanim rizikom od obolijevanja od dijabetesa tipa 2, prenose mediji.

Naučnici s Harvarda su, objedinivši rezultate tri studije u kojima je tokom 30 godina sudjelovalo 200.000 ljudi, ustanovili da nema štetnog učinka na zdravlje kod osoba koje konzumiraju namirnice s glutenom, a nisu im dijagnosticirane ni celijaklija ni alergija na tu proteinsku komponentu. 

Po rezultatima što ih je objavila Američka udruga kardiologa, kod osoba koje su redovno konzumirale gluten - prosječno dnevno od 5,8 do 7,1 grama, evidentirana je manja opasnost od razvoja dijabetesa tipa 2. Među najčešće konzumiranim namirnicama navedeni su hljeb, pica, tjestenina, peciva i muffini.

Nasuprot tome, naučnici su konstatirali da su osobe koje su favorizirale proizvode bez glutena pritom konzumirale i manje vlaknaste hrane, a poznato je da takva hrana smanjuje opasnost od razvoja dijabetesa. 

Sumnju na celijakiju s 80 posto tačnosti otklanja krvni test antitijela na gluten ili utvrđivanje genetske predispozicije, a za tačnu dijagnozu, nužna je biopsija sluznice tankog crijeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije