Savjeti za rezanje, pripremanje i čuvanje sira

Radiosarajevo.ba
Savjeti za rezanje, pripremanje i čuvanje sira
Sirevi dolaze u različitim oblicima i formama, a najbolji način da ih se razreže je da svaki komad ima dio različite strukture sira.

Na primjer, ako je sir u kori, svaki odrezani komad bi trebao imati i koru i tijesto.

Ukoliko režete meke sireve poželjno je nož staviti u vodu kako se sir nebi lomio pri rezanju.

Većina sireva teže podnosi visoku temperaturu i dugotrajno kuhanje te postanu ljepljivi i žilavi. Stoga, sir treba kuhati kratko vrijeme na što nižoj temperaturi. Najbolje je koristiti naribani sir kojem treba manje vremena i niža temperatura kako bi se otopio.

Također, lagano miješanje na niskoj temperaturi će pomoći da se sir ravnomjerno rasporedi po cijeloj posudi a pri tome ne zgruša. U posudu s naribanim sirom korisno je dodati i nekoliko kapi limunova soka kako se sir ne bi zgrušao i stvrdnuo prilikom kuhanja.

Kako bi sir zadržao svoju konzistenciju i čvrstoću prije pohovanja ga treba držati u zamrzivaču 15-20 min.

Narezani i razrezani sirevi čuvaju se zamotani u foliju, zamotani u plastičnu kutiju ili na drvenoj podlozi pod staklenim zvonom.

Zamrzavanje sireva u zamrzivaču nije preporučljivo jer se ta takav način pogoršavaju njegova svojstva i kakvoća.

Sir, prije konzumiranja, držite barem sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se razvio njegov svojstveni miris i konzistencija tijesta.

Ako je sir koji kupujete u kolutu, njega je najbolje držati u dijelu hladnjaka predviđenom za povrće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije