Samo ako se ovako koristi: Kurkuma može oporaviti cijeli organizam

Radiosarajevo.ba
Samo ako se ovako koristi: Kurkuma može oporaviti cijeli organizam
Pixabay / Ilustracija
Postoji nekoliko načina da u ishranu ubacite kurkumu, ali samo ovi načini su apsolutno zdravi.

Kurkuma je postala broj jedan svih zdravih biljaka na svijetu! Ona pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je to jednostavno zapanjujuće!

Kurkuma sadrži kurkumin, identificiran kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih djelatnosti, a uključuje antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji niti jedan drugi prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume!

Ali morate se postarati da moćnu kurkumu vaše tijelo koristi pravilno. U tu svrhu morate naučiti kako je konzumirati.

Kao prvo, nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu, lako se nalazi i lako se dozira. Ne morate se zamarati sa svježim korjenom koji se u posljednje vrijeme može kupiti u bio trgovinama. Korijen kurkume mnogo liči na korijen đumbira i slično se i priprema (ista biljna porodica).

Kurkuma je topiva u ulju, što znači da biste je trebali kombinirati s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari!

Priprema se najčešće s organskim djevičanskim uljem kokosa ili ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Dnevna preporučena količina kurkume iznosila bi od 3 g do 10 g (zbrojite direktno uzimanje i dodavanje hrani), s vremenom se još malo može povećati.

Dakle, otprilike 1 kašičica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalno djelovanje trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta nedjeljno.

Starije osobe i djeca mlađa od šest godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 čajne kašičice) jednom nedjeljno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije, posavjetujte se s ljekarom.

Važno: Kombinirajte kurkumu i crni biber kako biste poboljšali djelovanje. Kada se ovo uzme zajedno, biber povećava bioraspoloživost kurkume od 2000 posto, prenosi Kurir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije