Donosimo vam 5 najboljih recepata za doručak s bananama
Obožavamo hranjive, jednostavne i zasitne doručke. Danas smo pripremili pet recepata za najslađi i najukusniji doručak u kojima je glavna namirnica banana. Osim što je zdrava i ukusna, banana tijelu daje i energiju, koja je prijeko potrebna za uspješan radni dan.
1. Palačinke od banane
Palaćinke su odlična zamjena za šećer, ali njima se mogu nadomjestiti i jaja. Ove palačinke jako su ukusne...
Heroji.ba: Online mapa i registar šehida i poginulih branitelja dostupni javnosti
Sastojci:
- 1 zrela banane;
- 2 jaja;
Priprema:
1. Razmuti dva jaja pjenjačom pa dodaj zgnječenu bananu.
2. Dobro sjedini i peci malene palačinke na zagrijanoj tavici, pola minute do minutu sa svake strane. Ako ne vjeruješ previše tavici koju imaš, i sumnjaš da bi se mogle zalijepiti, premaži je tankim slojem ulja ili ubaci kockicu maslaca.
Otkrijte za šta su sve dobri vitamini B-skupine
2. Kremasti puding s bananom
Već i vrapci na grani znaju da su i banane i chia sjemenke dobra podloga za pripremu brzog, kvalitetnog i zasitnog obroka. Često se uparuju u pripremi smoothieja, zobenih kaša te chia pudinga. Zvijezde su i ovog recepta, uz malo meda i cimeta te mlijeka. Imaj na umu da će se dobro uklopiti i kikiriki maslac, kafa te čokolada. Uživaj!
Sastojci: ( za dvije do tri osobe)
- 4 kašike chia sjemenki
- 250 ml mlijeka
- 250 ml vode
- 1 kašika meda
- 1 kašika cimeta
- 2 banane
Priprema:
1. Banane zgnječi vilicom, ali ugrubo. Sve sastojke stavi u posudu i dobro promiješaj.
2. Smjesu rasporedi u dvije šoljice i ostavi u frižideru barem sat vremena kako bi chia sjemenke odradile svoj posao.
3. Pudingu možeš dodati ribanu tamnu čokoladu ili izmrvljenei keks po želji.
Evo za koliko i na koje načine nadomjestiti šećer u desertima
3. Pržene banane s cimetom
Karamelizirane banane s cimetom oduševit će te na prvi zalogaj. Pržene banane možeš jesti samostalno, ali odlično se kombinuju i sa kuglicom sladoleda ili grčkim jogurtom. Možeš ih poslužiti i na palačinkama ili tostu. Izvana su karamelizirane, a iznutra meke i slatke. Vrijeme pripreme je deset minuta, a količina je dovoljna za dvije do četiri porcije.
Sastojci:
- 2 banane, izrezane ne ploške
- 1/2 male kašike cimeta
- 1 kašika maslaca
- 2 kašike meda
Priprema:
1. U tavi na srednje jakoj vatri miješaj cimet, maslac i med dok se ne otope i sjedine.
2. Dodaj kriške banane te ih prži četiri minute dok se ne počnu karamelizirati i poprimati zlatno smeđu boju. Po potrebi prilagodi temperaturu i vrijeme kuhanja kako banane ne bi izgorjele.
3. Preokreni sve komade banane i prži ih još četiri minute dok druga strana ne porumeni.
4. Posluži odmah uz sladoled, jogurt, palačinke, waffle ili tostirani hljeb.
Brzi i zdravi muffini bez brašna i šećera: Potrebna su vam samo tri sastojka
4. Čokoladna kaša s bananom
Ako želiš pripremiti pomalo neobičan, a zdrav i ukusan doručak, ovo je recept za tebe. Ova bezglutenska kaša priprema se bez žitarica, sadrži mnoštvo zdravih sastojaka, a lako postaje veganska upotrebom mlijeka od badema ili sojinog mlijeka. Recept je pripremila Laura Roman s bloga La vie shobaine.
Sastojci:
- 1 banana
- malo mlijeka (par velikih kašika, za blendanje)
- 1 mala kašika kokosovog brašna
- 1 mala kašika lanenog brašna
- 1 mala kašika nezaslađenog kakao praha šaka badema
Za dekoraciju:
- Topljena tamna čokolada
- Tostirani kokos
- Borovnice i maline (smrznute ili svježe)
Priprema:
1. U blenderu izmiksaj bananu s malo mlijeka kako bi dobila gusti smoothie.
2. Stavi smoothie u posudu pa lagano zagrijavaj. Uz stalno miješanje, dodaj kokosovo brašno, laneno brašno, kakao prah i bademe (cijele ili grubo nasjeckane).
3. Kuhaj na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se smjesa ne zgusne poput kaše.
4. Prelij kašu u zdjelicu za posluživanje. Dekoriraj topljenom tamnom čokoladom (ili jednostavno zabodi par kockica čokolade u vruću kašu, pa će se same otopiti), tostiranim kokosom, voćem koje ti je pri ruci...
Uživajte u kulinarskom putovanju s čarobnom šarenom tjesteninom
5. Sočni muffini s bananama
Sočni muffini od banane brzo su gotovi, a još brže nestaju s tanjira. Odlični su za doručak, kao međuobrok ili popodnevna poslastica, a priprema je vrlo kratka i jednostavna. Tople muffine možeš umočiti u otopljeni maslac, a potom i u smjesu šećera i cimeta. Imaj na umu da je smjesa dovoljna za pripremu 12 standardnih muffina.
Sastojci:
- 130 g šećera
- 100 ml ulja
- 2 velika jaja
- 2 male zrele banane
- 200 g brašna
- 1 mala kašika praška za pecivo
- 1 mala kašika ekstrakta vanilije
- 1/2 male kašike soli
- 1 mala kašika cimeta
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 180 stepeni. Premaži maslacem kalup za 12 muffina.
2. Jaja izmiksaj sa šećerom, dodaj ulje, zgnječene banane i ekstrakt vanilije.
3. U jednoj posudi pomiješaj brašno s praškom za pecivo, soli i cimetom. Sjedini s tekućom smjesom.
4. Smjesu podijeli u kalupe i peci 15-20 minuta. Probodi čačkalicom i provjeri je li izašla čista, bez komadića tijesta, piše Miss7Gastro.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.