Donosimo vam 5 najboljih recepata za doručak s bananama

0
Radiosarajevo.ba
Donosimo vam 5 najboljih recepata za doručak s bananama
Pixabay / Banane

Obožavamo hranjive, jednostavne i zasitne doručke. Danas smo pripremili pet recepata za najslađi i najukusniji doručak u kojima je glavna namirnica banana. Osim što je zdrava i ukusna, banana tijelu daje i energiju, koja je prijeko potrebna za uspješan radni dan.

1. Palačinke od banane

Palaćinke su odlična zamjena za šećer, ali njima se mogu nadomjestiti i jaja. Ove palačinke jako su ukusne...

Vratile su se: Orke potopile još jedan brod u Mediteranu

Vratile su se: Orke potopile još jedan brod u Mediteranu

Sastojci:

- 1 zrela banane;

- 2 jaja;

Priprema:

1. Razmuti dva jaja pjenjačom pa dodaj zgnječenu bananu.

2. Dobro sjedini i peci malene palačinke na zagrijanoj tavici, pola minute do minutu sa svake strane. Ako ne vjeruješ previše tavici koju imaš, i sumnjaš da bi se mogle zalijepiti, premaži je tankim slojem ulja ili ubaci kockicu maslaca. 

Otkrijte za šta su sve dobri vitamini B-skupine

Otkrijte za šta su sve dobri vitamini B-skupine

2. Kremasti puding s bananom

Već i vrapci na grani znaju da su i banane i chia sjemenke dobra podloga za pripremu brzog, kvalitetnog i zasitnog obroka. Često se uparuju u pripremi smoothieja, zobenih kaša te chia pudinga. Zvijezde su i ovog recepta, uz malo meda i cimeta te mlijeka. Imaj na umu da će se dobro uklopiti i kikiriki maslac, kafa te čokolada. Uživaj!

Sastojci: ( za dvije do tri osobe)

- 4 kašike chia sjemenki

- 250 ml mlijeka

- 250 ml vode

- 1 kašika meda

- 1 kašika cimeta

- 2 banane

Priprema: 

1. Banane zgnječi vilicom, ali ugrubo. Sve sastojke stavi u posudu i dobro promiješaj.

2. Smjesu rasporedi u dvije šoljice i ostavi u frižideru barem sat vremena kako bi chia sjemenke odradile svoj posao.

3. Pudingu možeš dodati ribanu tamnu čokoladu ili izmrvljenei keks po želji. 

Evo za koliko i na koje načine nadomjestiti šećer u desertima

Evo za koliko i na koje načine nadomjestiti šećer u desertima

3. Pržene banane s cimetom

Karamelizirane banane s cimetom oduševit će te na prvi zalogaj. Pržene banane možeš jesti samostalno, ali odlično se kombinuju i sa kuglicom sladoleda ili grčkim jogurtom. Možeš ih poslužiti i na palačinkama ili tostu. Izvana su karamelizirane, a iznutra meke i slatke. Vrijeme pripreme je deset minuta, a količina je dovoljna za dvije do četiri porcije. 

Sastojci:

- 2 banane, izrezane ne ploške

- 1/2 male kašike cimeta

- 1 kašika maslaca

- 2 kašike meda 

Priprema: 

1. U tavi na srednje jakoj vatri miješaj cimet, maslac i med dok se ne otope i sjedine.

2. Dodaj kriške banane te ih prži četiri minute dok se ne počnu karamelizirati i poprimati zlatno smeđu boju. Po potrebi prilagodi temperaturu i vrijeme kuhanja kako banane ne bi izgorjele.

3. Preokreni sve komade banane i prži ih još četiri minute dok druga strana ne porumeni.

4. Posluži odmah uz sladoled, jogurt, palačinke, waffle ili tostirani hljeb.

Brzi i zdravi muffini bez brašna i šećera: Potrebna su vam samo tri sastojka

Brzi i zdravi muffini bez brašna i šećera: Potrebna su vam samo tri sastojka

4. Čokoladna kaša s bananom

Ako želiš pripremiti pomalo neobičan, a zdrav i ukusan doručak, ovo je recept za tebe. Ova bezglutenska kaša priprema se bez žitarica, sadrži mnoštvo zdravih sastojaka, a lako postaje veganska upotrebom mlijeka od badema ili sojinog mlijeka. Recept je pripremila Laura Roman s bloga La vie shobaine. 

Sastojci:

- 1 banana

- malo mlijeka (par velikih kašika, za blendanje)

- 1 mala kašika kokosovog brašna

- 1 mala kašika lanenog brašna

- 1 mala kašika nezaslađenog kakao praha šaka badema

Za dekoraciju:

- Topljena tamna čokolada

- Tostirani kokos

- Borovnice i maline (smrznute ili svježe)

Priprema: 

1. U blenderu izmiksaj bananu s malo mlijeka kako bi dobila gusti smoothie.

2. Stavi smoothie u posudu pa lagano zagrijavaj. Uz stalno miješanje, dodaj kokosovo brašno, laneno brašno, kakao prah i bademe (cijele ili grubo nasjeckane).

3. Kuhaj na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se smjesa ne zgusne poput kaše.

4. Prelij kašu u zdjelicu za posluživanje. Dekoriraj topljenom tamnom čokoladom (ili jednostavno zabodi par kockica čokolade u vruću kašu, pa će se same otopiti), tostiranim kokosom, voćem koje ti je pri ruci...

Uživajte u kulinarskom putovanju s čarobnom šarenom tjesteninom

Uživajte u kulinarskom putovanju s čarobnom šarenom tjesteninom

5. Sočni muffini s bananama

Sočni muffini od banane brzo su gotovi, a još brže nestaju s tanjira. Odlični su za doručak, kao međuobrok ili popodnevna poslastica, a priprema je vrlo kratka i jednostavna. Tople muffine možeš umočiti u otopljeni maslac, a potom i u smjesu šećera i cimeta. Imaj na umu da je smjesa dovoljna za pripremu 12 standardnih muffina.

Sastojci:

- 130 g šećera

- 100 ml ulja

- 2 velika jaja

- 2 male zrele banane

- 200 g brašna

- 1 mala kašika praška za pecivo

- 1 mala kašika ekstrakta vanilije

- 1/2 male kašike soli

- 1 mala kašika cimeta

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 180 stepeni. Premaži maslacem kalup za 12 muffina.

2. Jaja izmiksaj sa šećerom, dodaj ulje, zgnječene banane i ekstrakt vanilije.

3. U jednoj posudi pomiješaj brašno s praškom za pecivo, soli i cimetom. Sjedini s tekućom smjesom.

4. Smjesu podijeli u kalupe i peci 15-20 minuta. Probodi čačkalicom i provjeri je li izašla čista, bez komadića tijesta, piše Miss7Gastro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije