Deset savjeta kako razgovarati s djecom o koronavirusu

Radiosarajevo.ba
Deset savjeta kako razgovarati s djecom o koronavirusu
Pixabay / Ilustracija

Potpuno je normalno da vaše dijete osjeti zabrinutost i neizvjesnost zbog onoga što vide, pročitaju ili čuju na vijestima u vezi sa koronavirusom. Kao roditelj ili staratelj, jako je važno da sa njima razgovarate otvoreno i mirno o tome šta se dešava bez sakrivanja ili ignorisanja stvarnih dešavanja u svijetu, piše portal Young minds.

Djeca se ugledaju na roditelje te u njima traže utjehu i inspiraciju. Zapamtite, ne morate imati sve odgovore, ali je važno da na miran način razgovarate sa vašom djecom kako biste im dali do znanja da vam se mogu obratiti i da ste uvijek tu uz njih.

Za početak ćete morati odlučiti do kojeg nivoa ide njihovo razumijevanje ili interes za novonastalu situaciju, te koliko detalja ćete podijeliti i objasniti šta se dešava. Jako je važno odgovoriti na sva njihova pitanja i nedoumice, kako bi se izbjeglo nagomilavanje stresa i anksioznosti. Možete početi tako što ćete ih pitati šta oni misle o tome, da li njihovi prijatelji razgovaraju o toj temi i šta govore, te da li imaju bilo kakvih pitanja.

Starija djeca su vjerovatno već pročitala ili vidjela dosta informacija o koronavirusu na socijalnim medijima ili online. Ukoliko se osjećaju preopterećeno time što čitaju, ohrabrite ih da definiraju šta im teško pada.

Možete im pomoći tako što ćete limitirati vrijeme tokom kojeg provjeravaju vijesti, i ohrabriti ih da traže samo provjerene informacije na vjerodostojnim portalima. Stranice poput Svjetske zdravstvene organizacije daju tačne i pravovremene informacije kao i savjete ukoliko su zabrinuti u vezi sa simptomima virusa.

Započeti razgovor može biti teško, posebno ako ste zabrinuti da je vaše dijete pod stresom. Vi najbolje poznajete vaše dijete. Najvažnije je znati da kao roditelj ne morate imati odgovor na svako pitanje ali možete pomoći djeci u savladavanju strahova i smirivanju anskioznosti i panike tako što ćete uvijek biti tu uz njih.

Deset savjeta za roditelje: 

1. Pokušajte ne sakrivati važne vijesti od djeteta, jer je velika vjerovatnoća da će ih saznati na drugi način, online ili od prijatelja

2. Razgovatajte sa vašim djetetom o tome šta se dešava. Za početak ih pitajte šta su čuli o koronavirusu I o tome šta se dešava u svijetu.

3. Pokušajte odgovoriti na miran način i smiriti ih u skladu sa godinama. Zapamtite, ne morate imati sve odgovore ali razgovorom možete olakšati stvar.

4. Objasnite vašem djetetu da je vrlo mala vjerovatnoća da će se ozbiljno razboljeti, a ako se razbolje vi ćete brinuti za njih i biti tu. Vaše dijete može biti zabrinuto oko toga ko će se brinuti za vas ako se razbolite. Objasnite im da kao odrasli imate podršku I da ne trebaju brinuti.

5. Dajte vašoj djeci savjete kako se brinuti za sebe. Pokažite im kako pravilno prati ruke i podsjećajte ih da ih peru često.

6. Održavajte što više svakodnevnih rutina koliko je to moguće, kako bi se vaše dijete osjećalo sigurno i stabilno.

7. Iskoristite vrijeme da budete kreativni i pozitivni, crtajte, čitajte, slikajte i kuhajte sa vašim djetetom kako biste im smanjili osjećaj pritiska I brige. Na ovaj način, kroz aktivnost možete imati neobavezni razgovor o njihovim osjećajima.

8. Ohrabrite dijete da osmisli par ideja i aktivnosti pomoću kojih će se osjećati sigurnije i manje razmišljati o negativnim stvarima.

9. Budite svjesni činjenice da će vaše dijete vjerovatno željeti više bliskosti i kontakta sa vama te osjećati anksioznost kada ste razdvojeni. Trudite se pružiti im podršku kad god je to moguće.

10. Ne zaboravite da morate misliti na sebe i vlastito zdravlje. Ukoliko osjećate zabrinutost ili aknsioznost, pričajte sa osobom u koju imate povjerenja, koja će vas saslušati i pružiti podršku, piše portal Young minds.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije