Sarajevski violončelista Isak Haračić snimio izvrstan kućni video

Radiosarajevo.ba
Sarajevski violončelista Isak Haračić snimio izvrstan kućni video
Screenshot / Isak Haračić u akciji #OstaniKući

Sve je više umjetnika širom svijeta koji u vrijeme pandemije, loših vijesti i izolacije, šalju poruku nade i ohrabrenja kroz svoje radove snimljene u uslovima izolacije.  

Među njima je i muzički umjetnik Isak Haračić, solsta Sarajevske filharmonije na violončelu koji je snimio neobično lijep video. 

"Djelo se zove Bachianas Brasileiras br. 5, od kompozitora Heitora Villa-Lobosa. Pisano je za ansambl violončela, ali pošto sam u izolaciji kao i mnogi drugi, morao sam svirati sam sa sobom. Snimio sam telefonom svaku dionicu posebno, a potom samo pažljivo spojio snimke u jedan", objasnio je Isak Haračić za Radiosarajevo.ba.

Pitamo ga kako provodi dane u kući i da li mu je teško? 

"Vrijeme u izolaciji uglavnom provodim kao i većina ljudi - kuham, čistim ali trudim se i da vježbam violončelo koliko god mogu. Polako shvatam da je jako važno imati neku dnevnu rutinu i malo se čak natjerati da uradimo nešto dodatno, kreativno ili koliko - toliko zabavno. Smatram da mi to unosi osjećaj kontrole i "normalnosti" u ove okolnosti koje se čine baš suprotne od toga. Odatle i ovaj moj video, kao pokušaj da se malo zabavim i da prijateljima bar na kratko skrenem pažnju sa vijesti.

Jedini savjet koji imam je da ne treba pratiti vijesti iz minute u minutu jer to samo doprinosi anksioznosti, a jedino što stvarno možemo uraditi da se situacija poboljša je da ostanemo kod kuće", kaže nam ovaj talentirani muzičar.

Nadajmo se da će se što prije stvoriti uvjeti da ga slušamo uživo, na sljedećem koncertu Sarajevske filharmonije. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije