Jedriličarka, naučena na samoću, podijelila važne savjete za izolaciju

Radiosarajevo.ba
Jedriličarka, naučena na samoću, podijelila važne savjete za izolaciju
Foto: EPA-EFE / Dee Caffari

Ostanite u redovnom kontaktu sa bližnjima, imajte rutinu i najvažnije, usredotočite se na stvari koje možete kontrolisati.

Ovo nam savjetuje Dee Caffari, 47-godišnja britanska jedriličarka, koja je više puta preživjela duže periode na jedrilici sama. Godine 2006. postala je prva žena koja je sama na jedrilici obišla svijet, piše 24ur.com .

Napominje da njeno iskustvo za mnoge danas, kada su prisiljeni izolirati se zbog pandemije korona virusa, može biti poučno: “Iako smo trenutno u fizičkoj izolaciji, to ne znači da moramo biti duševno i psihički usamljeni. Ljudski kontakt i podrška su izuzetno važni, još više u vrijeme krize. Zato više nego ikad moramo paziti jedni druge.

Zato ljudima savjetujem da ostanu u redovnim kontaktima sa svojim bližnjim. Petominutni telefonski razgovor svaki dan s prijateljima i porodicom je nešto čemu se uvijek veselimo.

”Tehnološki napredak omogućava brojne načine komunikacije: Skype, Facetime, e-mail, telefonski poziv….to su sve odlični načini da održite veze.

Važna je i rutina, zato ljudi nadomjestiti rutinu koju su imali ranije, kao što je odlazak na posao i druge dnevne obaveze.

A njen najvažniji savjet je da svoju pažnju usmjerimo na stvari koje svako kod sebe može kontrolirati. “Ne opterećujte se stvarima, koje su van vašeg nadzora. Svaki dan bombardovani smo  različitim medijskim infomacijama. Važno je da novosti dobijamo. Ali isto tako važno je da ljudi, kada ih informacije uznemiravaju i prouzrokuju im stres, ograniče svoju ispostavljenost tim informacijama”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije