? / Zvanični podaci: Koliko ovaj koronavirus može preživjeti na površinama

17. 03. 2020. u 07:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 11

COVID-19 je naziv infektivne (zarazne) bolesti koja se proširila svijetom od kraja prošle godine te je uzrokovala pandemiju. 

Prvi oboljeli su registrirani u Kini, do danas pogođene su skoro sve zemlje svijeta, a žarišta imamo u Aziji, Australiji, SAD-u, ali i u Europi. U našoj zemlji imamo 25 zaraženih, no dobre vijesti su što je u BiH dvoje već izliječeno.

Dok čekamo vakcinu i pokušavamo što više usporiti neminovno širenje infekcije, naučnici i relevantne institucije bore se protiv takozvane "infodemije", poplave netačnih informacija koje se šire najčešće po društvenim mrežama. 

Šta liječi virus, ko ga liječi, teorije zavjere o tome ko ga je plasirao, koliko dugo živi na površinama...nevjerovatna je gomila informacija, postova i tekstova u kojima se mnogi teško snalaze. 

Kako je za zemlje, kao što je naša, ključno usporavanje širenja infekcije - naš zdravstveni sistem teško bi izdržao porast broja novozaraženih, kao na primjer u Italiji, od životne je važnosti da svako od nas poštuje ono što struka kaže.

Čitajte provjerene izvore i za svaku dilemu posjetite stranice naših kriznih štabova, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i sl.

Jedno od najčešćih pitanja proteklih dana jeste - koliko se virus zadržava na kojim površinama i da li se prenosi zrakom?

Pregledali smo šta kažu institucije:

WHO: Još nismo sigurni koliko virus koji uzrokuje COVID-19 živi na površinama, ali se čini da se ponaša kao i drugi koronavirusi. Studije sugeriraju da koronavirusi (uključujući i preliminarne podatke za SARS-CoV-2) mogu opstati na površinama od nekoliko sati do nekoliko dana. Ovo ovisi o nekoliko različitih faktora (vrsti površine, temperaturi, vlažnosti zraka i sl.). Ako mislite da je površina zaražena, očistite je sa dezinfekcijskim sredstvom. Očistite ruke sa dezinfikcijskim sredstvom na bazi alkohola ili ih operite vodom i sapunom. Izbjegnite dirati oči, usta i nos. 

Identična poruka nalazi se na stranici Federalnog ministarstva zdravstva, kao i na stranicama u drugim državama (SAD, Australija, UK...).

Studija objavljena prošle sedmice na medRxiv: Na plastici i nehrđajućem čeliku do 72 sata; na kartonu do 24 sata; na bakru samo 4 sata. Još ne znamo koliko se zadržava na odjeći ili tepihu. Napominjemo da OVDJE možete naći informacije o ovom izvoru.

Kinesko ministarstvo zdravlja: Potvrđene transmisijske rute virusa su kapljice i kontakti, a druge transmisijske rute, kao aerosoli (prenošenje putem zraka), još nisu dokazane. 

Dakle, dok ne dobijemo stopostotne, egzaktne i precizne naučne podatke, sve što trebamo je držati se sljedećeg:
• Peremo ruke, ne diramo lice
• Dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola čistimo svaku površinu za koju mislimo da je mogla doći u kontakt s virusom
• Prakticiramo socijalnu distancu i čuvamo svoje i zdravlje drugih (izlazimo samo kad je neophodno, držimo razmak od drugih, ako imamo simptome prehlade zovemo doktora prije odlaska u ambulantu i dom zdravlja i sl.)

NEMA KOMENTARA