Mala 3D print kompanija spasila živote u bolnici u Italiji

Radiosarajevo.ba
Mala 3D print kompanija spasila živote u bolnici u Italiji
FOTO: Facebook / Christian Fracassi, osnivač kompanije (lijevo) s kolegom i isprintanim ventilima

Malo je dobrih vijesti u vrijeme krize, ali ovo što je uradila jedna kompanja iz talijanskog grada Brescia zavrjeđuje pažnju.

Brescia je jedno od najpogođenijih područja u epidemiji koronavirusa. Životi brojnih pacijenata dovedeni su u pitanje kada se istrošila zaliha ventila za aparate za reanimaciju, a dobavljač nije mogao isporučiti rezervne.

Tada je u prvi plan došla start-up kompanija koja se bavi  3D printanjem. U kratkom roku,  volonteri su uspjeli isprintati zamjenske ventile, što je spasilo živote mnogih, javlja 3dprinting.media

S obzirom da koronavirus napada pluća, ozbiljnim slučajevima je potreban dodatni kisik i intenzivna njega. Dovod kisika omogućava pacijentu da se bori sa virusom i živi duže. Pomenutim uređajima za reanimaciju potrebni su različiti dijelovi za rad i kada je ponestalo ventila, medicinski radnici su morali djelovati brzo te pronaći adekvatno rješenje.

Lokalna kompanija Isinnova  je donijela 3D printere u bolnicu, redizajnirali su ventile i odmah ih počeli printati. 

Uz inovativne ideje, brze reakcije i saradnju, možda je baš 3D printanje rješenje koje je bilo potrebno za narušen sistem ponude i potražnje dok se svijet bori sa rastućim brojem zaraženih koronavirusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije