Crveni prah bez kojeg treninge ne mogu zamisliti vrhunski sportaši i posjetitelji teretana

0
Radiosarajevo.ba
Crveni prah bez kojeg treninge ne mogu zamisliti vrhunski sportaši i posjetitelji teretana
Foto: Printscreen / Cvekla u prahu

Crveni prah postaje sve popularniji dodatak prehrani među sportašima i rekreativcima. Ovaj prah nastaje dehidracijom povrća, posebno cvekle, koja se zatim melje.

Samo jedna čajna kašika crvenog praha odgovara nutritivnom sadržaju jedne sirove cvekle, čineći ga jednostavnim načinom nadomještanja hranjivih tvari koje cvekla pruža. Cvekla obiluje vitaminom C, folatima, željezom, manganom, kalijem te antioksidansima.

Profesionalni sportaši, ali i rekreativci, često koriste ciklu u prahu, obično je konzumiraju jedan do tri sata prije treninga kako bi poboljšali sportske performanse.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Cvekla u prahu bogata je nitratima koji proširuju krvne žile, poboljšavaju cirkulaciju krvi, opskrbu kisikom te povećavaju izdržljivost. Također, smanjuje umor i omogućava sportašima izvođenje vježbi visokog intenziteta tokom dužih perioda.

Važno je napomenuti da poboljšana cirkulacija krvi može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska, no ova vrsta proizvoda nije preporučljiva osobama s niskim krvnim pritiskom.

Stavite ovo u vodokotlić i sva prljavština i neugodni mirisi nestat će za sat vremena

Stavite ovo u vodokotlić i sva prljavština i neugodni mirisi nestat će za sat vremena

Cvekla u prahu također posjeduje protuupalna svojstva koja olakšavaju oporavak mišića nakon napornih treninga, smanjujući bol i poboljšavajući izvedbu u budućim treninzima.

Bogata prehrambenim vlaknima, cvekla u prahu potiče apsorpciju hranjivih tvari, ubrzava probavu te prema nekim istraživanjima poboljšava kognitivne funkcije.

Kada je riječ o doziranju, nema jasnih smjernica. Dosadašnje studije ukazuju na to da redovita konzumacija soka od cvekle, pripremljenog miješanjem vode s jednom do deset čajnih kašika praha, može povećati atletsku izdržljivost. Za opće zdravlje, dovoljna je jedna do dvije kašike praha cvekle. Prije nego počnete uzimati bilo kakve suplemente, preporučuje se konzultacija s liječnikom. Osobe s niskim pritiskom, bubrežnim kamencima i alergijom na cveklu trebale bi izbjegavati cveklu u prahu.

Važno je napomenuti da cvekla u prahu nije čarobni lijek i da njezina učinkovitost može varirati od osobe do osobe. Liječnici uvijek naglašavaju da suplemente treba uzimati oprezno te da ne smiju zamijeniti uravnoteženu prehranu, piše Dnevnik.

Što se tiče pripreme, cvekla u prahu ne zahtijeva termičku obradu i može se konzumirati s različitim tekućinama, poput vode, voćnog soka, čaja, mlijeka ili biljnih zamjena za mlijeko. Također je sjajan dodatak smoothieima i može se integrirati u različite obroke, poput kaša, jogurta, smjesa za palačinke i biskvita, supa, variva, gulaša i umaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije