Čokoladna magija: Recept za fantastični kolač s ganacheom
Ako tražite jednostavan, ali nevjerojatno ukusan desert koji će zadovoljiti sve sladokusce, ovaj čokoladni kolač s ganacheom je savršen izbor.
Ovaj recept koristi osnovne sastojke koje već imate u kuhinji i stvara bogatu, sočnu poslasticu koja je idealna za svaku prigodu. Lagani biskvit preliven mlijekom postaje iznimno sočan, a glazura od ganachea dodaje savršenu završnicu ovom neodoljivom kolaču. Recept za ove Bečke kocke je s food bloga @biber_i_cokolada. Uživajte!
Sastojci:
- 3 jaja
- 3 pune kašike brašna
- 2 kašike šećera
- pola vrećice praška za pecivo
- 50 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 50 g čokolade za kuhanje (ili 2 kašike kakaa, ali onda dodati još 1 kašiku šećera)
- 50 ml običnog ili čokoladnog mlijeka za prelijevanje kore (može i bez njega, ali će ovako biti još sočnije)
Ganache:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade
Priprema:
Pažljivo odvojite bjelanjke od žumanjaka pa ih istucite u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera. Postupno dodavati žumanjke, kratko umutiti mikserom na najslabijoj jačini. Dodati čokoladu koju smo prethodno otopili s uljem, pa zatim mlijeko i ručno izmiješati. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo (ako koristite kakao dodajte ga sada), sve sjediniti, najbolje ručno, i uliti u tepsiju koju smo nauljili i posuli brašnom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Pazite da se ne prepeče, piše Večernji List.
Velika tuga: U 17. godini preminula reprezentativka Bosne i Hercegovine
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.