Savršen desert za ljetne dane: Donosimo vam jednostavan recept za šnenokle

0
Radiosarajevo.ba
Savršen desert za ljetne dane: Donosimo vam jednostavan recept za šnenokle
Foto: Coolinarka / Šnenokle

Šnenokle su desert koji svoje porijeklo vuče iz Austrije.

Datiraju iz vremena Austro-Ugarske, kada su se takvi jednostavni, ali elegantni deserti često posluživali u porodičnim kućama i na svečanim prigodama.

Ime ‘šnenokle’ dolazi od njemačke riječi ‘Schneenockerln’, što znači ‘snježne knedle’. Ovaj desert se sastoji od laganog, pahuljastog snijega od bjelanaca koji se kuha u mlijeku i poslužuju s kremom od žumanaca. Popularne su zbog svoje jednostavne pripreme i laganog, osvježavajućeg okusa.

Ekstremna desnica u Francuskoj ostvarila je historijski uspjeh, ali daleko je od gotovog

Ekstremna desnica u Francuskoj ostvarila je historijski uspjeh, ali daleko je od gotovog

Sastojci za snijeg od bjelanaca:

  • 4 bjelanca
  • 1 prstohvat soli
  • 4 kašike šećera
  • 1 litar mlijeka

Sastojci za kremu:

  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike brašna (ili kukuruznog škroba)
  • 1 kašika ruma (po želji)

Priprema

U velikoj zdjeli izmutite bjelance s prstohvatom soli dok ne postanu čvrsti. Postupno dodajte šećer, kašiku po kašiku, i nastavite miksati dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta. U širokom loncu zagrijte mlijeko do vrenja, a zatim smanjite vatru da mlijeko lagano kuha, piše Večernji.

Pomoću dvije kašike oblikujte šnenokle od bjelanaca i lagano ih stavite u vrelo mlijeko. Kuhajte ih oko 1-2 minute s jedne strane, zatim ih pažljivo okrenite i kuhajte još 1-2 minute s druge strane. Izvadite i stavite ih na tanjir.

U zasebnoj zdjeli pjenasto izmiješajte žumance, šećer, vanilin šećer i brašno (ili kukuruzni škrob). Ako koristite rum, dodajte ga u smjesu. U vruće mlijeko, u kojem ste kuhali snijeg, polako umiješajte smjesu od žumanaca, neprestano miješajući kako biste spriječili grudve.

Kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne, neprestano miješajući. Pazite da krema ne prokuha. U zdjelice ili tanjire za posluživanje stavite šnenokle od bjelanaca i prelijte ih toplom kremom od žumanaca. Poslužite toplo ili ohlađeno, prema vašem ukusu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije