Desert koji osvaja i najtvrđa srca: Recept za Pavlovu tortu koja je raj za nepce
Ako postoji desert koji nam baš nikad neće dosaditi, onda je to Pavlova torta. Mogli bismo je stalno jesti, a uvijek volimo isprobavati nove recepte.
Jedan od posljednjih koje smo isprobali, za Pavlovu roladu s kupinama, s nama je podijelila Bojana Matek, u čijim smo receptima za slasne dseserte već ranije uživali. Bojanin recept prenosimo u nastavku, a više recepata možete potražiti na njenom Instagramu.
Sastojci:
Kora:
Shamso 69 iz Brkova: Bilo je gadno biti Hercegovac u Zagrebu. Muzičari su populisti kao političari
- 6 bjeljanjaka sobne temperature
- 200 gr šećera u prahu
- Sok polovice limuna
- 1 kašičica gustina
- 4-5 kašika sjeckanih pistacija
Krema:
- 500 ml vrhnja za šlag (hladno)
- 2 kašike vanilin šećera
- 2-3 kašike preljeva od malina (opcionalno)
- 300 gr kupina
Priprema:
Rernu ugrijte na 160 stepeni Celzijusa bez ventilatora. Bjeljanke istucite u čvrsti snijeg postepeno dodavajući šećer u prahu. Zatim dodajte i limunov sok i Gustin te dobro umiješajte.
Pekač obložite papirom za pečenje te snijeg rasporedite po cijeloj površini. Zagladite. Pospite sjeckanim pistacijama. Pecite oko 25 minuta pa preokrenite na drugi komad papira za pečenje koji ste stavili na kuhinjski pult i posuli s malo šećera u prahu. Ohladite.
U međuvremenu istucite vrhnje za šlag uz dodatak vanilin šećera (ne prečvrsto). Premažite cijelu površinu kore.
Ukoliko stavljate preljev od malina, rasporedite ga uz sami rub kore cijelom dužinom duže strane tako da bude u sredini rolade kada ju zarolate. Preljev dobijemo ukuhavanjem malina, šećera i limunovog soka.
Kupine rasporedite po cijeloj površini kore/kreme pa čvrsto zarolajte roladu pomoću papira za pečenje. Ohladite u frižideru minimalno 6 sati, ali može i preko noći. Po želji pospite šećerom u prahu prije posluživanja, piše Diva.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.