Ove mekane pogačice sa sirom tope se u ustima: Jednostavan recept i brzo se priprema
Ove pogačice su meke iznutra i sočne, nisu tvrde. Imaju blagu hrskavu koricu i idealne su za putovanja, piknike ili proslave.
Ovo je i poprilično jeftin recept, jer većinu sastojaka već zasigurno imate kod kuće. Recept se nalazi na Instagram profilu @digitalna_ringla.
Uživajte!
RTV Slovenija tražila da se Izrael povuče sa Eurosonga
Sastojci:
- 500g brašna
- 300g sitnog sira
- 1 malo kiselo vrhnje
- sol po ukusu
- 250g margarina i
- jaje za premazivanje
- sezam za posipanje
- prašak za pecivo
Priprema:
U velikoj posudi umiješajte margarin, sir i kiselo vrhnje mikserom dok ne postane glatko. Dodajte brašno i prašak za pecivo te dobro izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine i dobije se kompaktno tijesto.
Uvijte tijesto u plastičnu foliju ili staviti u vrećicu i ostavite u frižideru da odstoji sat-dva ili preko noći.Kada je tijesto ohlađeno, pospite stol brašnom i razvijte tijesto valjkom na debljinu od oko pola centimetra.
Čašicom za rakiju (ili nešto sličnog oblika) vadite pogačice i redajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite svaku pogačicu umućenim jajetom i pospite sezamom. Zatim zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Ostavite pogačice da odstoje još malo, a zatim ih stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 15 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđe.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.