Četiri namirnice koje imaju više vitamina A od mrkve, jednu svi izbjegavaju

0
Radisarajevo.ba
Četiri namirnice koje imaju više vitamina A od mrkve, jednu svi izbjegavaju
Foto: Pexels / Povrće/Ilustracija

Mrkve su bogate karotenoidima poput beta karotena te retinolom koji se u tijelu transformišu u vitamin A.

Ovaj važan nutrijent osnažuje imunitet tijela, snižava šećer u krvi te se nameće kao odličan saveznik u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila.

Neophodan je za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože, uravnotežuje hormone u tijelu, a služi i u obrani od infekcija.

Vanredna sjednica Vijeća ministara BiH zakazana za danas: Evo šta je na dnevnom redu

Vanredna sjednica Vijeća ministara BiH zakazana za danas: Evo šta je na dnevnom redu

Evo namirnica koje su bolji opskrbljivači vitaminom A čak i od mrkvi:

Tikva

Stotinu grama ovog slasnog jesenskog ploda sadrži 0,7 miligrama beta-karotena i 14.100 jedinica retinola što zadovoljava otprilike polovinu dnevnih potreba za vitaminom A.

Ovo je sedam idealnih namirnica koje zamijenjuju slatkiše

Ovo je sedam idealnih namirnica koje zamijenjuju slatkiše

Značajne količine vrijednih nutrijenata pronaći ćete čak i u pitama, no valja imati na umu da ćete u ovome obliku unijeti i značajnu količinu šećera i masti.

Batat

Slatki krompiri zadovoljavaju potrebu za ugljikohidratima, a istovremeno pružaju bogatstvo vitamina, posebno vitamina A. U jednom slatkom krumpiru naći ćete više od 1 miligram beta-karotena i 21.000 jedinica retinola te tako zadovoljiti većinu potreba za ovim vrijednim nutrijentom.

Kelj

Ovo lisnato i dostupno povrće ne naziva se superhranom bez razloga. Iako ga mnogi ne vole, morali bi znati da stotinu grama kelja sadrži čak 28 hiljada jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta-karotena.

Ovo je pet vitamina i minerala koje bi trebale uzimati žene nakon 50. godine

Ovo je pet vitamina i minerala koje bi trebale uzimati žene nakon 50. godine

Uz to nudi i bogatstvo vitamina C i K, pa se nameće kao odličan saveznik ljepote i zdravlja.

Ulje bakalara

Da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju srce dobro je poznata činjenica. No, jeste li znali blagodati ribljeg ulja bakalara? Jedna kašika ovoga ulja sadrži 13,600 jedinica retinola i četiri miligrama beta karotena što je čak osam puta više nego stotinu grama svježih mrkvi, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije