Ovu supernamirnicu treba jesti što češće: Bogata je vitaminima i bjelančevinama

0
Radiosarajevo.ba
Ovu supernamirnicu treba jesti što češće: Bogata je vitaminima i bjelančevinama
Foto: Pixabay / Leća

Leća je prepuna vitamina, bjelančevina i vlakana, a hranjive prednosti leće (slične grahu) su brojne.

Bogata je vlaknima

Jedna od najvećih prednosti mahunarki i leće je visoki nivo vlakana, koje većina ljudi ne unosi dovoljno putem svoje prehrane.

"Leća je složeni ugljikohidrat koji sadrži puno vlakana, posebno onih topivih. Ova vlakna se rastvaraju u vodi i tvore gelastu tvar koja se kreće kroz naš organizam i pomaže u uklanjanju nekih tvari povezanih s visokim holesterolom - tvrdi Jennifer Hanway, nutricionistica i certificirana osobna trenerica. Zapravo, smeđa leća može osigurati dnevnu dozu vlakna (26 grama) u samo pola šoljice.

Komičan susret Enisa Bešlagića i Senada Bašića: "Važno je da se guramo"

Komičan susret Enisa Bešlagića i Senada Bašića: "Važno je da se guramo"

Pomaže u regulisanju šećera u krvi

Vlakna u leći također pomažu kod probave.

Moćna, a podcijenjena: Ovo je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu - pogotovo za žene

Moćna, a podcijenjena: Ovo je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu - pogotovo za žene

"Topljiva vlakna u leći mogu pomoći uravnotežiti nivo šećera u krvi usporavanjem oslobađanja glukoze u krvotok i sprečavanjem probijanja inzulina - kaže Hanway. To je jedna od velikih prednosti leće za dijabetičare, jer pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi.

Dobar je izvor bjelančevina

Leća ima više od 20 grama proteina u pola šoljice posluživanja, pa je to čini savršenim dodatkom vašoj bezmesnoj rutini, a pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.

Ima obilje vitamina i minerala

Jedna od zdravstvenih prednosti leće je to što je poput vrlo ukusnog multivitamina: kroz nju možete dobiti kalcij, kalij, cink i željezo, kao i obilje B vitamina.

Leća
Foto: Pixabay: Leća

"Zamijenite škrobne ugljikohidrate lećom, poput riže, tjestenine ili krompira - savjetuje Hanway. Na taj način još uvijek dobivate složene ugljikohidrate, ali puno više vlakana i proteina. S druge strane, razmislite o tome kako najbolje iskoristiti leću i uživajte u mnogim zdravstvenim prednostima tjestenine od crvene leće ili drugih tjestenina na bazi leće.

Svaka vrsta leće ima malo drugačiji profil proteina, vlakana i vitamina, pa da biste iskoristili sve prednosti konzumiranja leće, malo je pomiješajte. Na primjer, crna leća prepuna je snažnih antioksidanata.

"Crna leća puna je antocijana, antioksidansa koji se obično nalazi u ljubičastoj i plavoj hrani kao što su bobice i crveni kupus - kaže Hanway. Također, leće imaju i različitu teksturu - žuta i crvena leća će se vjerovatnije raspasti i izvrsne su za supe, dok crna leća zadržava oblik i izvrsne je za hamburger, 

Hanway preporučuje da isključite šporet nekoliko minuta ranije kada kuhate leću. Kuhajte je dvije ili tri minute manje nego što planirate, isključite toplinu, ostavite poklopac i pustite da se pomoću pare skuha do kraja, piše Real Simple.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije