Moćna, a podcijenjena: Ovo je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu - pogotovo za žene

0
Radiosarajevo.ba
Moćna, a podcijenjena: Ovo je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu - pogotovo za žene
Foto: Pexels / Ilustracija

Kako bi osigurali zdravlje i dugovječnost stalno smo u potrazi za supernamirnicama koje svojim nutritivno bogatim sastojcima našem zdravlju daju više.

Mediteranska prehrana u samom je svjetskom vrhu najzdravijih načina prehrane, povezana sa značajnim zdravstvenim koristima, uključujući općenito nižu smrtnost, smanjen rizik od hroničnih bolesti poput bolesti srca, raka, dijabetesa, debljine, upalnih bolesti, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, može potaknuti bolji san, očuvati pamćenje i mentalnu bistrinu, ublažiti tjeskobu i depresiju...

Mnoge su namirnice u mediteranskoj prehrani osobito blagotvorne za zdravlje, a među njima je i jedna koja je još uvijek podcijenjena.

Xi Jinping stigao u Srbiju: Srdačno se pozdravio s Vučićem, dočekao ga folklor na aerodromu

Xi Jinping stigao u Srbiju: Srdačno se pozdravio s Vučićem, dočekao ga folklor na aerodromu

Lista najzdravijih supernamirnica, poredane po hranjivosti

Lista najzdravijih supernamirnica, poredane po hranjivosti

Raštika (rašćika, raštan, lat. Brassica oleracea acephala) se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, i to ne bez razloga: siromašna je kalorijama, a iznimno bogata vitaminima i mineralima, ali još je uvijek podcijenjena u usporedbi s keljem, kupusom, blitvom ili špinatom.

Raštika je izuzetno poželjna u ženskoj prehrani jer je bogata flavonoidom maempferolom. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40 posto manje šanse za rak jajnika ukoliko unose dovoljne količine ovih flavonoida.

"Raštika (Brassica oleracea) je mediteransko povrće iz porodice kupusnjača. Upravo u zimskim mjesecima ima najbolji okus. Možemo je nazvati "supernamirnicom" zbog iznimnih nutritivnih svojstava. Kao i sve povrće iz skupine kupusnjača (kelj, brokula, cvjetača) sadrži sumporne komponente koje imaju antikancerogeno djelovanje. Bogata je beta karotenima luteinom i zeaksantinom koji čuvaju naš vid. Obiluje mineralima kalcijem, kalijem, magnezijem, cinkom i željezom koji su važni za zdrave i čvrste kosti. Izvanredan je izvor vitamina C, E, K i folne kiseline. Raštika je niskokalorična namirnica (jedna kuhana šalica ima samo 49 kcal).

Najviše nutritivnih svojstava zadržava kratkim kuhanjem na vodenoj pari. Zadnjih godina postaje popularna u gastronomiji širom svijeta i vrijeme je da pomalo zaboravljenu raštiku uvrstimo na naš jelovnik", kaže za Gloriju dr. Diana Petričević, doktorica obiteljske medicine i nutricionistica te autorica knjige Mediteranskom prehranom do zdravlja.

Da je to starinsko mediteransko povrće popularno u svijetu svjedoči i podatak koji navodi Turistička zajednica grada Dubrovnika. Navode kako je prestižni New York Times raštiku svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice za koju će zbog njezinih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava obožavatelji izdvojiti i do sto dolara. Na američkim jelovnicima pravi bum doživjela je u posljednjih deset godina, a kao neizostavan dio jelovnika preporučuju je brojni stručnjaci. No pomalo zaboravljena raštika vraća se i u naše restorane.

Zašto je avokado najbolje voće na svijetu

Zašto je avokado najbolje voće na svijetu

Osim što je raštika bogata mnogim djelotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku, dio je i gastrokulture Mediterana i Jadrana. Raštika se na Mediteranu jede već dvije tisuće godina, a postoje zapisi koji pokazuju da su Grci u to vrijeme kultivirali i mnoge druge vrste kupusnjača. Iz stare Grčke potječe i jedan mit o raštici. Jednom kad je Zeus morao protumačiti dva potpuno suprotna proročanstva, počeo se toliko znojiti, a gdje god bi pala kapljica znoja izrasla bi raštika. Zeus je krenuo jesti lišće što mu je prosvijetlilo um i od tada je raštika postala njegovo posvećeno jelo. Rimljani su također konzumirali raštiku, a o njoj su pisali Cenzor Marko Porcije Katon i Plinije Stariji. Smatra se i da su Rimljani odnijeli raštiku u Veliku Britaniju i u Francusku još u 4. vijeku prije nove ere, odakle se raštika proširila po cijelom svijetu. Tokom 17. stoljeća donesena je u Sjevernu Ameriku, a zanimljivo je da je uzgoj raštike osobito raširen u Južnoj Karolini.

Pravilna priprema

Pravilna priprema raštike ključna je za očuvanje maksimalne količine hranjivih tvari. Kao i ostalo povrće, raštiku se savjetuje što kraće kuhati; najbolje pet minuta kuhati je a pari kako bi vlakna omekšala i kako bi se povećala njezina probavljivost, a istovremeno očuvali hranjivi sastojci. Raštika se jede i sirova.

Prije konzumacije, listove raštike treba temeljito oprati pod mlazom hladne vode, ali ju ne treba natapati u vodi jer tako gubi vitamine topljive u vodi. Raštika će svježa ostati u frižideru i do pet dana. Čuvajte je tako da ju prozirnom folijom i maksimalno istisnete zrak. Tako neće uvenuti, požutjeti i izgubiti vrijedne sastojke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije