Proizvodi Balkana: Čips od raštike izumljen u Imotskom osvaja regiju

Radiosarajevo.ba
Proizvodi Balkana: Čips od raštike izumljen u Imotskom osvaja regiju
Foto: OPG Klapirić / Čips od raštike
Nedavno je na hrvatsko tržište stigao jedinstveni, vrlo zdravi proizvod i od tada, samo slušamo i čitamo o njemu, a riječ je o čipsu od raštike, koji se proizvodi u Imotskom.

Nevjerovatni proizvod koji dolazi iz porodične fabrike OPG "Klapirić", vlasnika Tea Klapirića, iz Vinjana Donjih pokraj Imotskog, prenosi Dalmacija News.

"Već godinama sadim i prodajem raštiku. Krenuo sam s 12.000 sadnica, a danas ih uzgajam više od 20.000. Raštika se bere do nove godine, iako joj led ne može ništa, ona nakon nove više ne raste. Ima puno malih listova i kao takvi dobri su za čips. Kad imate toga puno, onda vam zgodno padne na pamet što bi se moglo dalje napraviti s tim", kaže Klapirić.

Klapiriću su trebali mjeseci da dođe do komplentog proizvoda, a uz pomoć Hemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu stigli su do konačnog recepta, odnosno proizvoda kojeg se može proizvoditi.

"Procedura pravljenja je dugotrajna. Raštika se dehidrira i stavljaju se određeni začini, dozvolit ćete da to ostane moja tajna. Zaista nije neka mudrolija, ali oni koji to žele nek se malo potrude sami da dođu do prihvatljive recepture. I meni su trebali mjeseci. Bitno je da je raštika hrskava, dobro osušena i zelena. Opet kažem, nije neka mudrolija, ali ipak se treba malo pomučiti", priča Klapirić.

Prije puštanja proizvoda u prodaju, bilo je potrebno zadovoljiti određene kriterije.

"Bilo je potrebno odraditi analizu u Zavodu za javno zdravstvo pa su se tako iznenadili da raštika osim ugljikohidrata, vlakana, ima i 15 posto bjelanjčevina, pa čak i 13 posto šećera", objašnjava Klapirić.

I oni koji paze na liniju, ne bi trebali izbjegavati ovaj jedinstveni čips jer i nakon dehidriranja raštike, koji je jedan od koraka pravljenja čipsa, sve one prvotne blagodati ostaju u njoj. Kako je čips prepoznat na tržištu?

"On nikada neće biti kao čips od krompira, ali prepoznat je kao jako zdrava namirnica te prodaja jako dobro ide. Neću se ja na ovome obogatiti, ali prozvod kao takav je jako zanimljiv i jedinstven tako da nastavljamo s tim raditi".

Imate li u planu stvaranje nekog novog zanimljivog proizvoda od povrća?

"Za sada ostajemo na čipsu od raštike te ove godine ide u ekološku proizvodnju, a samim tim puno bolje će se prodavati. Raštika je je biljka koja nije zahtjevna i jednostavno ju je ekološki proizvesti . Dakle, za sada se ide u ekološku proizvodnju koja traje godinu, dvije. A što će pasti na pamet, nikad se ne zna - pomalo!'', zaključio je Klapirić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije