Ovo je pet vitamina i minerala koje bi trebale uzimati žene nakon 50. godine

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je pet vitamina i minerala koje bi trebale uzimati žene nakon 50. godine
Foto: Pexels / Žena / Ilustracija

Kada uđemo u 50. i 60. godine, moramo pobrinuti da unosimo dovoljno određenih hranjivih tvari.

Kako starimo, sposobnost našeg organizma da apsorbira mnoge hranjive tvari - vitamine, minerale i druge bioaktivne komponente hrane, se smanjuje.

"To u kombinaciji sa smanjenjem apetita koji često dolazi s godinama, često može dovesti do nedostataka u prehrani kod starijih osoba", kaže epidemiolog Howard Sasso.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

"Kako starite, važno je da se hranite zdravo da biste spriječili promjene kao što su povećan rizik od hroničnih bolesti, gubitak kostiju, gubitak mišića i smanjen metabolizam", dodala je nutricionistica Brooke Levine.

Zato se, kada uđemo u 50. i 60. godinu, moramo pobrinuti da unosimo dovoljno određenih hranjivih tvari, a ovo je lista onih koje su izuzetno važne u toj dobi.

Također, imamo i savjete kako da ih uključite u svakodnevne obroke - doručak, ručak, večeru i užinu.

Ovo je sedam idealnih namirnica koje zamijenjuju slatkiše

Ovo je sedam idealnih namirnica koje zamijenjuju slatkiše

Vitamin B12

"Vitamin B12 jedan je od esencijalnih vitamina, a naša sposobnost da ga apsorbiramo prilično slabi kako ulazimo u 60. i 70. godine", ističe Sasso. Vitamin B12 pomaže u održavanju nesmetanog rada živčanog sistema i uključen je u formiranje crvenih krvnih zrnaca, kao i sintezu DNK. Nedostatak vitamina B12 može izazvati različite probleme, od letargije do neuroloških problema.

Vitamin B12 se prvenstveno nalazi u životinjskim proizvodima, kao što su jetrica, skuša, sardine, jaja i crveno meso, a ponekad se dodaje u obogaćene žitarice.

 Zdrava hrana
Foto: Unsplash.com: Zdrava hrana

Ako ste vegan i ne jedete proizvode životinjskog porijekla, dajte prednost alternativnim izvorima poput nutritivnog kvasca. Ako ovu hranu ne jedete redovito, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome da vam provjeri nivo vitamina B12 u krvi i pitajte trebate li uzimati suplement.

Vitamin B6

Vitamin B6 ili piridoksin važan je za centralni živčani sustav kao i za zdravlje imuniteta.

"Odrasli stariji od 50 godina ne apsorbiraju vitamin B6 tako efikasno kao mlađi i često imaju prehranu s malo namirnica koje sadrže ovaj vitamin", kaže nutricionistica Amber Core.

Namirnice bogate vitaminom B6 su masna riba, banane i citrusi.

Magnezij

Magnezij je važan mineral, a mnoge odrasle osobe bore se s njegovim manjkom. Njegov nedostatak povezan je sa svime, od poremećaja spavanja do kognitivnih poremećaja, kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, astme i depresije.

"Magnezij opušta glatke mišiće vaskularnog zida, održava mišiće gipkim i kod nekih pojedinaca može sniziti krvni pritisak", kaže Rand McClain, autor knjige Varanje smrti: Nova znanost o dužem životu. Magnezij također igra ključnu ulogu u zdravlju kostiju.

Možete povećati unos magnezija tako što ćete jesti orašaste plodove, sjemenke, integralne žitarice, grah, lisnato povrće, mlijeko i jogurt.

Vitamin D

"Vitamin D poznat je kao vitamin sunca jer ga naša tijela mogu proizvesti kada su izložena sunčevoj svjetlosti", kaže Amber Core. No manje vremena provedenog na otvorenom, u prirodi ili nošenje odjeće koja pokriva veći dio kože, može otežati starijim osobama da dobiju dovoljno vitamina D samo od sunca.

Riba (Ilustracija)
FOTO: Pixabay: Riba (Ilustracija)

Vitamin D pomaže tijelu da apsorbira kalcij što je posebno važno kada starimo jer je neophodan za održavanje jakih, zdravih kostiju. Također je važan u zarastanju prijeloma.

Ovaj hranjivi sastojak se nalazi u namirnicama poput lososa, tunjevine i druge masne ribe, kao i mliječne hrane.

Kalcij

"Kalcij pomaže u poboljšanju zdravlja kostiju, funkcije živaca i pokreta mišića. Može pomoći u usporavanju procesa osteoporoze, gubitka koštane mase, koji je veći kod žena u postmenopauzi zbog činjenice da ne mogu apsorbirati dovoljno kalcija", ističe Brooke Levine.

Kalcij možete dobiti kroz mliječne proizvode, lisnato povrće i konzerviranu ribu s mekim kostima. Istraživanja su još uvijek neusklađena oko toga da li je uzimanje suplemenata kalcija dobra ideja, a neki to povezuju s potencijalno povećanim rizikom od nakupljanja kalcija u ​​arterijama.

"Ako unosite kalcij kroz prehranu, to je uvijek prednost, najbolji način", zaključuje Sasso. Špinat, kelj i tofu su bogati kalcijem, piše Sensa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije