Ovo je pet vitamina i minerala koje bi trebale uzimati žene nakon 50. godine
![Ovo je pet vitamina i minerala koje bi trebale uzimati žene nakon 50. godine](https://storage.radiosarajevo.ba/article/510874/871x540/zena-50-zdravlje.jpg?v1693397137)
Kada uđemo u 50. i 60. godine, moramo pobrinuti da unosimo dovoljno određenih hranjivih tvari.
Kako starimo, sposobnost našeg organizma da apsorbira mnoge hranjive tvari - vitamine, minerale i druge bioaktivne komponente hrane, se smanjuje.
"To u kombinaciji sa smanjenjem apetita koji često dolazi s godinama, često može dovesti do nedostataka u prehrani kod starijih osoba", kaže epidemiolog Howard Sasso.
![Navijači uzvikivali 'Kosovo je srce Srbije' na utakmici Sloga - Velež: Sudije ignorisale skandiranje](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579072/300x185/utakmica.jpg?v1739712658)
Navijači uzvikivali 'Kosovo je srce Srbije' na utakmici Sloga - Velež: Sudije ignorisale skandiranje
"Kako starite, važno je da se hranite zdravo da biste spriječili promjene kao što su povećan rizik od hroničnih bolesti, gubitak kostiju, gubitak mišića i smanjen metabolizam", dodala je nutricionistica Brooke Levine.
Zato se, kada uđemo u 50. i 60. godinu, moramo pobrinuti da unosimo dovoljno određenih hranjivih tvari, a ovo je lista onih koje su izuzetno važne u toj dobi.
Također, imamo i savjete kako da ih uključite u svakodnevne obroke - doručak, ručak, večeru i užinu.
![Ovo je sedam idealnih namirnica koje zamijenjuju slatkiše](https://storage.radiosarajevo.ba/article/510753/300x185/voce-vitamini_zdravlje.jpg?v1693316102)
Ovo je sedam idealnih namirnica koje zamijenjuju slatkiše
Vitamin B12
"Vitamin B12 jedan je od esencijalnih vitamina, a naša sposobnost da ga apsorbiramo prilično slabi kako ulazimo u 60. i 70. godine", ističe Sasso. Vitamin B12 pomaže u održavanju nesmetanog rada živčanog sistema i uključen je u formiranje crvenih krvnih zrnaca, kao i sintezu DNK. Nedostatak vitamina B12 može izazvati različite probleme, od letargije do neuroloških problema.
Vitamin B12 se prvenstveno nalazi u životinjskim proizvodima, kao što su jetrica, skuša, sardine, jaja i crveno meso, a ponekad se dodaje u obogaćene žitarice.
![Zdrava hrana](https://storage.radiosarajevo.ba/image/410966/871x540/zdrava_hrana_unsplash.jpg)
Ako ste vegan i ne jedete proizvode životinjskog porijekla, dajte prednost alternativnim izvorima poput nutritivnog kvasca. Ako ovu hranu ne jedete redovito, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome da vam provjeri nivo vitamina B12 u krvi i pitajte trebate li uzimati suplement.
Vitamin B6
Vitamin B6 ili piridoksin važan je za centralni živčani sustav kao i za zdravlje imuniteta.
"Odrasli stariji od 50 godina ne apsorbiraju vitamin B6 tako efikasno kao mlađi i često imaju prehranu s malo namirnica koje sadrže ovaj vitamin", kaže nutricionistica Amber Core.
Namirnice bogate vitaminom B6 su masna riba, banane i citrusi.
Magnezij
Magnezij je važan mineral, a mnoge odrasle osobe bore se s njegovim manjkom. Njegov nedostatak povezan je sa svime, od poremećaja spavanja do kognitivnih poremećaja, kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, astme i depresije.
"Magnezij opušta glatke mišiće vaskularnog zida, održava mišiće gipkim i kod nekih pojedinaca može sniziti krvni pritisak", kaže Rand McClain, autor knjige Varanje smrti: Nova znanost o dužem životu. Magnezij također igra ključnu ulogu u zdravlju kostiju.
Možete povećati unos magnezija tako što ćete jesti orašaste plodove, sjemenke, integralne žitarice, grah, lisnato povrće, mlijeko i jogurt.
Vitamin D
"Vitamin D poznat je kao vitamin sunca jer ga naša tijela mogu proizvesti kada su izložena sunčevoj svjetlosti", kaže Amber Core. No manje vremena provedenog na otvorenom, u prirodi ili nošenje odjeće koja pokriva veći dio kože, može otežati starijim osobama da dobiju dovoljno vitamina D samo od sunca.
![Riba (Ilustracija)](https://storage.radiosarajevo.ba/image/734576/871x540/riba-krompir-rucak-hrana-pixabay-30juli23.jpg)
Vitamin D pomaže tijelu da apsorbira kalcij što je posebno važno kada starimo jer je neophodan za održavanje jakih, zdravih kostiju. Također je važan u zarastanju prijeloma.
Ovaj hranjivi sastojak se nalazi u namirnicama poput lososa, tunjevine i druge masne ribe, kao i mliječne hrane.
Kalcij
"Kalcij pomaže u poboljšanju zdravlja kostiju, funkcije živaca i pokreta mišića. Može pomoći u usporavanju procesa osteoporoze, gubitka koštane mase, koji je veći kod žena u postmenopauzi zbog činjenice da ne mogu apsorbirati dovoljno kalcija", ističe Brooke Levine.
Kalcij možete dobiti kroz mliječne proizvode, lisnato povrće i konzerviranu ribu s mekim kostima. Istraživanja su još uvijek neusklađena oko toga da li je uzimanje suplemenata kalcija dobra ideja, a neki to povezuju s potencijalno povećanim rizikom od nakupljanja kalcija u arterijama.
"Ako unosite kalcij kroz prehranu, to je uvijek prednost, najbolji način", zaključuje Sasso. Špinat, kelj i tofu su bogati kalcijem, piše Sensa.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.