Ovih šest uzoraka unesite u garderobu nakon 60. godine, daju dozu vedrine i elegancije

0
Radiosarajevo.ba
Ovih šest uzoraka unesite u garderobu nakon 60. godine, daju dozu vedrine i elegancije
Foto: Pexels / Ilustracija

Bez nekoliko klasičnih komada kvalitetne odjeće, poput svevremenskih hlača, kostima i haljina, teško ćete biti u situaciji da imate što iskombinovati za svaku priliku.

No, to se ne odnosi samo na komade koji prate siluetu i klasičnog su kroja te neutralnih boja.

Naime, s godinama je dobro unijeti u garderobu detalje s uzorcima koji se također mogu kombiniovat. Štaviše, što ste stariji, dobro ih je imati više, preporučuju stilisti.

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Evo šta neki od njih kažu o uzorcima koje biste obavezno trebali imati u svom ormaru, kao temelj sofisticirane garderobe za zrele godine, za vrijeme 60 plus.

Pruge svih vrsta 

Pruge su klasika. Uparivanje šik prugastog gornjeg ili donjeg dijela s hlačama ili gornjim dijelom u jednoj boji dobro će uravnotežiti izgled i dati mu laganu parišku atmosferu, kaže Sahra Schukraft Brandt, stilistica i osnivačica Shop the City. 

Udobne i elegantne: Ovo su najljepše haljine za posao iz novih kolekcija

Udobne i elegantne: Ovo su najljepše haljine za posao iz novih kolekcija

"Ako je vaš stil maksimalistički i odvažan, uparite ga s drugim printom, poput cvjetnog ili pruga u suprotnom pravcu, dodaje. Ako se odlučite za ovu opciju, svakako odaberite pruge druge veličine. Ako, pa, pruge usklađujete s nekim drugim printom, pronađite onaj koji je slične veličine kao što su pruge.

Koristite različite boje u samom uzorku, s kojima treba uskladiti boju drugih odjevnih predmeta i dodataka", kaže Michelle Barrett, stilistica i osnivačica Capsule Closet Stylist. Na taj način će noja drugih odjevnih predmeta i dodataka podići i povezati boje u uzorku. Ukratko: Ako imate krem pulover s crnim prugama, uparite ga s crnim hlačama, nikako kremastima. To će učiniti da uzorak bude izraženiji. 

Tačkice - što sitnije

Tačkice su u trendu već stoljećima i sigurno će ostati, a dodajemo ih u garderobu da ju učini zabavnijom. Zapamtite: Što su veće tačke, to ste upadljiviji, pa s godinama treba koristiti sitnije tačkice, kaže Elizabeth Kosich, stilistica i osnivačica Elizabeth Kosich Styling. Kaže da je važno uzeti u obzir o kontrast boja kad je riječ o boji kože, kose i očiju. Naime, ako je taj kontrast mali, izbjegavajte točkice koje su u velikom kontrastu, poput kombinacije crnih i bijelih. 

Uzorak leoparda

Sarah Schukraft Brandt kaže da je ovo bezvremenski šik.

"Ipak, manja doza uzorka čini ga zanimljivijim, pa je dobar izbor nabaviti cipele s uzorkom leoparda, maramu ili torbicu. Uparivanje s drugim klasičnim komadima neutralne boje doprinijet će tome da uzorak neće previše upadati u oči, a činit će odjevnu kombinaciju zabavnijom. Ako želite isprobati nešto odvažno, kombinirajte leopard midi suknju s crnim cipelama s modernom platformom ili čizmama. 

Vrtlozi iz 70-ih

Dodajte malo uglađenosti u garderobu s otmjenim komadom na kojem je otisnut vrtložasti uzorak, kakvi su bili popularnih 70-ih godina. 

"Kul psihodelični print stvarno može biti zgodan za komad odjeće koji će doprinijeti da se osjećate odvažno i mlado. Volim svijetli print iz 70-ih, u kombinaciji s jednobojnom haljinom ili hlačama i topom za monokromatski izgled, u kombinaciji s pitomijom cipelom, kaže Sarah Brandt. Ako se odvažite s uvođenjem ovog printa u garderobu, kod drugih komada birajte minimalizam. 

Cvjetni uzorak

Ne biste imali potpunu garderobu da u njoj nema cvjetnog uzorka. 

"Kao opće pravilo, ako imate blijedu kožu i svijetlu kosu, odaberite pastelne cvjetne nijanse; a ako imate tamnu kosu i srednje do tamnu put, možete odabrati svjetlije tonove. Uz tamnu kožu i kosu, odaberite srednje do tamne ili svijetle tonove, savjetuje Barrett. Ona taj print  posebno voli na svilenom šalu, uparenom s prugastim topom. 

Uzorak paisley

Riječ je o uzorku koji koristi model suze, uz različite ukrase.

"To je klasičan, tradicionalni motiv koji - ovisno o paleti boja - može dati vašoj kombinaciji svježinu i dozu zrelosti, kaže Kosich. Kupujte takav uzorak u ljetnim bojama i nijansama, kao što su tirkizna, plavozelena, narančasta i koraljna, kako biste projicirali opušteno, živahno raspoloženje.

Druga je mogućnost da odaberete mirniju paletu u zemljanim tonovima, kako biste djelovali suptilno. To je zabavan uzorak za šal, haljinu ili košulju, piše Msn.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije