Naučnici došli do novog otkrića: Jedan vitamin može pomoći u prevenciji srčanog udara

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici došli do novog otkrića: Jedan vitamin može pomoći u prevenciji srčanog udara
Foto: Shutterstock / Tjeskoba

Znamo da je vitamin D dobar za naše tijelo, ali dugo se raspravlja o tome ima li njegovo uzimanje kao dodatka prehrani, pored prehrane, ikakve stvarne zdravstvene koristi. Najnovija studija o tom pitanju sugerira da takvi dodaci mogu smanjiti rizik od srčanog udara.

Dok istraživanje izvještava samo o malom zamahu u riziku od "velikog kardiovaskularnog poremećaja" pri uzimanju vitamina D, svakako je korisno u otkrivanju odnosa između ovih i drugih zdravstvenih čimbenika.

To je druga najveća studija koja se bavi dodacima vitamina D i rizikom od kardiovaskularnih bolesti, prema glavnom autoru studije, epidemiologinji Rachel Neale s QIMR Berghofer Medical Research Institute u Australiji.

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Navode da ova studija nije uvjerljiva u smislu uzroka i posljedice, imaju dovoljno učesnika u studiji – 21 302 pacijenata u dobi između 60 i 84 godine – što znači da se sada može više raditi na detaljnijoj analizi odnosa.

"Naše je ispitivanje otkrilo da dodatak vitamina D može smanjiti rizik od velikih kardiovaskularnih problema, a učinak bi mogao biti izraženiji kod onih koji uzimaju statine i druge lijekove za srčana oboljenja", kaže Neale.

"To sugerira da su potrebna daljnja istraživanja".

SAD odobrio lijek koji usporava Alzhajmerovu bolest

SAD odobrio lijek koji usporava Alzhajmerovu bolest

Sudionici studije dobivali su ili dodatak vitamina D ili placebo do pet godina, a oko 80 posto onih u skupini vitamina D još uvijek je uzimalo svoje dodatke prehrani na kraju tih pet godina.

U skupini s vitaminom D, 6 posto sudionika doživjelo je neki od kardiovaskularnih problema, u poređenju sa 6,6 posto sudionika koji su uzimali placebo. U pogledu srčanih udara, stopa je bila 19 posto manja u skupini koja je primala vitamin D, dok nije bilo razlike u stopi moždanog udara.

Statistika je pokazala veću korist od dodataka vitamina D za one koji koriste statine ili neki drugi oblik lijeka za zdravlje srca kada je ispitivanje započelo – što je još jedno zanimljivo otkriće za daljnje istraživanje.

Istraživanje otkrilo: 'Razoran učinak' dugotrajnog COVID-a sličan nekim vrstama raka

Istraživanje otkrilo: 'Razoran učinak' dugotrajnog COVID-a sličan nekim vrstama raka

"Nismo sigurni zašto je to tako", kaže Neale. "To bi mogao biti pokazatelj većeg rizika na početku ispitivanja, tako da je bilo više prostora za poboljšanje".

Istraživači žele istaknuti da niko ne bi trebao početi uzimati dodatke vitamina D za svoje srce bez prethodnog savjetovanja s liječnikom - posebno stariji ljudi s postojećim bolestima.

U međuvremenu, rasprava o suplementima se nastavlja. Ako želite povećati nivo vitamina D na prirodniji način, odgovor je mnogo sunčeve svjetlosti i određene hrane, uključujući masnu ribu i žumanjke.

"Iako prethodna randomizirana kontrolirana ispitivanja nisu otkrila da je uzimanje dodataka prehrani korisno za ovaj ishod, rezultati ispitivanja D-Health sugeriraju da je prerano reći da suplementacija vitaminom D ne mijenja rizik", kaže Neale.

Istraživanje je objavljeno u časopisu BMJ, prenosi Science Alert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije