Potvrdili naučnici: Ovo je najgora hrana koju možete dati djetetu

1
Radiosarajevo.ba
Potvrdili naučnici: Ovo je najgora hrana koju možete dati djetetu
Foto: Pexels / Opsežna studija potvrdila najgoru hranu za djecu

Ishrana ima važnu ulogu u fizičkom, ali i u mentalnom razvoju djeteta, kao i u ponašanju.

Istraživači sa Univerziteta "Western" pregledali su više od 100 različitih studija da bi donijeli zaključak. Studije koje su proučavali istraživale su kako loš izbor hrane može uticati na djecu i mozak adolescenata.

Prema izvještaju za 2020. objavljenom u The Lancet: Child & Adolescent Health, apsolutno najgora vrsta hrane za mozak vašeg djeteta je brza hrana.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Lancet izvještaj je pokazao da djeca i tinejdžeri konzumiraju veoma velike količine kalorične nezdrave hrane, što negativno utiče na razvoj njihovog mozga. To je uglavnom zato što mozak adolescenata još uvijek razvija svoj frontalni režanj, dio mozga koji je odgovoran za pamćenje, pažnju i kontrolu impulsa.

Prema studiji, efekat brze hrane na razvoj frontalnog režnja može negativno uticati na sposobnost djeteta da samoreguliše svoj izbor hrane. Ovaj izvještaj također naglašava da veća konzumacija brze hrane dovodi do nezdravih izbora ishrane kasnije u životu, što može doprinijeti gojaznosti, prenosi Zadovoljna.rs.

Studija iz socijalne psihijatrije i psihijatrijske epidemiologije otkrila je da je loš kvalitet ishrane adolescenata također povezan s većim slučajevima depresije. Nova studija sa Univerziteta Georgia pokazala je da povećana konzumacija dodanog šećera u djetinjstvu može dovesti do oštećenja pamćenja u odraslom dobu. Međutim, ova studija je sprovedena na miševima, tako da je potrebno još istraživanja.

Kardiolog upozorio: Pet namirnica koje dovode do začepljenja arterija

Kardiolog upozorio: Pet namirnica koje dovode do začepljenja arterija

Recenzija iz 2017. godine navodi da zdrava ishrana za razvoj djeteta uključuje obilje proteina, ugljenih hidrata (ne rafinisanih), zdravih masti, željeza, vitamina A, C i D i vitamina B.

Medical News Today predlaže da djetetu nudite hranu poput lisnatog povrća, grčkog jogurta, masne ribe i jaja. Navedene namirnice smatraju se dijelom zdrave ishrane za mozak djeteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije