Brzinska večera koja će vas zasititi najukusnijom kombinacijom pure i gljiva
Ako još niste ručali, niti počeli kuhati ručak, možda upravo mozgate što biste mogli pripremiti za večeru, a da je brzo gotovo i ukusno. Naš će se prijedlog svidjeti svima koji vole gljive i puru jer ih recept koji ćete pronaći u nastavku baš lijepo spaja.
Riječ je o raguu od gljiva za koji će vam najbolje odgovarati smeđi šampinjoni jer su aromatičniji od običnih, ali možete ih također pomiješati s običnima koji su jeftiniji, dok će posebno dobar okus jelu dati dodatak suhih vrganja.
Što se pure tiče, bit će vrlo kremasta i ukusna ako vodi za kuhanje dodate mlijeko, a u skuhanu palentu umiješate puter i parmezan.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Ragu od gljiva s kremastom palentom
Sastojci potrebni za ragu:
- 350 g šampinjona
- 350 g smeđih šampinjona
- 25 g putera
- 150 ml crnog vina
- 125 ml temeljca od povrća
- 2 čehna bijelog luka
- 1 luk kozjak (ljutika)
- 1 ½ kašika suhih vrganja
- sol, biber
Recept za savršeni ručak: Zapečeni krompir s gljivama
Sastojci potrebni za puru:
- 500 ml mlijeka
- 500 ml vode
- 250 g pure
- 75 g parmezana
- 50 g putera
- sol
Priprema
Vrganje namočite u 150 ml tople vode. Nakon 20-ak minuta ocijedite, ali tekućinu sačuvajte.
Na otopljeni puter dodajte usitnjenu ljutiku pa je dinstajte dok ne omekša. Zatim joj dodajte usitnjeni bijeli luk i majčinu dušicu, kuhajte još oko minutu, zatim pojačajte vatru i dodajte vrganje. Kratko prodinstajte pa dodajte narezane svježe gljive i pirjajte ih na jakoj vatri oko pet minuta. Zalijte ih vinom, pustite da alkohol ispari pa ulijte temeljac i sačuvanu tekućinu od gljiva te kuhajte 15-ak minuta dok se ne zgusne.
Tajna najbolje pečene piletine krije se u načinu rezanja
Za puru zakuhajte mlijeko s vodom, dodajte sol i po želji biber. Ravnomjerno uspite puru i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne. Zatim dodajte puter i naribani parmezan te promiješajte.
Dok je još vruća, puru rasporedite na tanjure, u sredini svake hrpice napravite udubljenje pa u njih dodajte gljive i poslužite. Alternativno, puru izvadite na veliki tanjir u obliku hrpe, u sredini napravite udubljenje i ispunite ga raguom od gljiva, donosi Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.