Brzinska večera koja će vas zasititi najukusnijom kombinacijom pure i gljiva

0
Radiosarajevo.ba
Brzinska večera koja će vas zasititi najukusnijom kombinacijom pure i gljiva
Foto: Printscreen / Youtube / Pura sa raguom od gljiva

Ako još niste ručali, niti počeli kuhati ručak, možda upravo mozgate što biste mogli pripremiti za večeru, a da je brzo gotovo i ukusno. Naš će se prijedlog svidjeti svima koji vole gljive i puru jer ih recept koji ćete pronaći u nastavku baš lijepo spaja.

Riječ je o raguu od gljiva za koji će vam najbolje odgovarati smeđi šampinjoni jer su aromatičniji od običnih, ali možete ih također pomiješati s običnima koji su jeftiniji, dok će posebno dobar okus jelu dati dodatak suhih vrganja.

Što se pure tiče, bit će vrlo kremasta i ukusna ako vodi za kuhanje dodate mlijeko, a u skuhanu palentu umiješate puter i parmezan.

Aerodrom Sarajevo uveo nova pravila: Šta se mijenja za putnike?

Aerodrom Sarajevo uveo nova pravila: Šta se mijenja za putnike?

Ragu od gljiva s kremastom palentom

Sastojci potrebni za ragu:

  • 350 g šampinjona
  • 350 g smeđih šampinjona
  • 25 g putera
  • 150 ml crnog vina
  • 125 ml temeljca od povrća
  • 2 čehna bijelog luka
  • ​1 luk kozjak (ljutika)
  • 1 ½ kašika suhih vrganja
  • sol, biber
Recept za savršeni ručak: Zapečeni krompir s gljivama

Recept za savršeni ručak: Zapečeni krompir s gljivama

Sastojci potrebni za puru:

  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml vode
  • 250 g pure
  • 75 g parmezana
  • 50 g putera
  • sol

Priprema

Vrganje namočite u 150 ml tople vode. Nakon 20-ak minuta ocijedite, ali tekućinu sačuvajte.

Na otopljeni puter dodajte usitnjenu ljutiku pa je dinstajte dok ne omekša. Zatim joj dodajte usitnjeni bijeli luk i majčinu dušicu, kuhajte još oko minutu, zatim pojačajte vatru i dodajte vrganje. Kratko prodinstajte pa dodajte narezane svježe gljive i pirjajte ih na jakoj vatri oko pet minuta. Zalijte ih vinom, pustite da alkohol ispari pa ulijte temeljac i sačuvanu tekućinu od gljiva te kuhajte 15-ak minuta dok se ne zgusne.

Tajna najbolje pečene piletine krije se u načinu rezanja

Tajna najbolje pečene piletine krije se u načinu rezanja

Za puru zakuhajte mlijeko s vodom, dodajte sol i po želji biber. Ravnomjerno uspite puru i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne. Zatim dodajte puter i naribani parmezan te promiješajte.

Dok je još vruća, puru rasporedite na tanjure, u sredini svake hrpice napravite udubljenje pa u njih dodajte gljive i poslužite. Alternativno, puru izvadite na veliki tanjir u obliku hrpe, u sredini napravite udubljenje i ispunite ga raguom od gljiva, donosi Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije