Obratite pažnju / Boja i oblik modrice otkrivaju mnogo o zdravstvenom stanju

19. 08. 2019. u 19:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 13

Modrice su oštećenja malih krvnih sudova u površinskim dijelovima kože. Najčešći uzrok nastanka su povrede od udarca, ali su povezane i sa težim povredama, poput pucanja mišića, ligamenata, oštećenja zglobova, prijeloma kostiju, piše 24sata.hr.

U nekim slučajevima mogu upućivati i na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Modrice često imaju i osobe koje mnogo vježbaju, posebno dizači tegova. Najviše zabrinjavaju modrice koje nisu nastale od spoljnih povreda.

One mogu da upućuju na probleme u krvi ili kao posljedica uzimanja lijekova protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansa), na šta može upućivati i krvarenje iz nosa ili desni. Modrice češće nastaju ako u organizmu nedostaje vitamin C, a učestalije su kod starijih osoba zbog vrlo tanke kože.

Uzroci nastanka

Veličina, mjesto i oblik modrica ukazuju i na način nastanka povrede. Kad malo boli, bez poremećaja pokretljivosti i većeg otoka radi se o običnoj modrici.

Manje modrice se liječe kod kuće, povremenim stavljanjem leda na oštećeno mjesto dan ili dva. Veće modrice zahtijevaju hirušku obradu, a one najozbiljnije i ostanak u bolnici. Ako su modrice praćene bolom, može da se popije paracetamol ili neki od nesteroidnih antireumatika.

U nekim bolestima kao kod poremećaja zgrušavanja krvi može doći do pojave modrica bez prethodne povrede. Isto tako, kod osoba koje uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi češće se javljaju modrice.

Sve boje jedne modrice

Novonastala modrica može biti crvenkasta, zatim postaje plava ili tamno ljubičasta u roku od par sati. Poslije nekoliko dana modrica postaje žuta ili zelena.

Prvih dana nakon nastanka je uglavnom i bolna, ali bol obično nestaje kako blijedi boja. Budući da koža nije otvorena, ne postoji rizik od infekcije. Ako dođe do nastanka modrice na istom mjestu više puta, moguće je da ostane trajna žućkasto-smeđa mrlja uzrokovana većom koncentracijom željeza u koži.

Kada se obratiti ljekaru?

Ako misliš da ti je ispod modrice slomljena kost.

Ako uzimaš lijekove protiv zgrušavanja krvi i primijetiš modrice kojima ne znaš uzrok.

Ako ti modrica otiče i izaziva jaku bol.

Ako ne nestane nakon dvije nedjelje, odnosno ako poslije četiri nedjelje potpuno ne izblijedi.

Ako je bolna, a nalazi se ispod nokta na ruci ili nozi.

Ako ti je modrica nastala iznad oka, možeš očekivati da se podliv proširi i ispod oka. Provjeri da li možeš da pomjeraš zjenice u svim smjerovima i da li vidiš isto

NEMA KOMENTARA