Ljeto je u punom jeku: Vitkost vam je zagarantirana bez hljeba

Radiosarajevo.ba
Ljeto je u punom jeku: Vitkost vam je zagarantirana bez hljeba

Ljubitelji hljeba imaju pravo da se pozivaju na činjenicu da je ova namirnica bogata željezom i vitaminom B, kao i da ih čini sitim i zadovoljnim, ali ako se unosi u velikim količinama, opasnost od viška kilograma je vrlo izvjesna, piše Ljepota i zdravlje.

Ako i vi spadate u ovu “kategoriju”, a želite da smršate, probajte da ga izbacite iz jelovnika, odnosno da ga svedete na minimalnu mjeru.

Zašto? Zato što ćete već u prva dva dana primijetiti promjene, jer će organizam izbaciti nagomilanu vodu, a napadi gladi će se smanjiti. Bit ćete puni energije i s vremenom sasvim srediti svoju liniju.

Bijeli hljeb sadrži 266 kalorija na 100 grama, dok integralni ima nešto manje – 247 kalorija. Ako za sva tri glavna obroka jedete po parče hljeba i još se zasladite mafinom ili nekim kolačem od tijesta, unijet ćete oko 450 kalorija svakog dana.

“Ako smanjite 100 do 500 kalorija dnevno, a uz to ste fizički aktivni pola sata do sat, izgubit ćete suvišne kilograme”, tvrde nutricionisti dr Alan Titchenal i Joannie Dobbs sa Univerziteta Hawaii. 

Ipak - ne zaboravite da potpuno izbacivanje hljeba ili njegovo maksimalno smanjivanje treba da znači da morate da povećate unos zdravih ugljenih hidrata, koji se nalaze u smeđoj riži, zobenoj kaši ili prosu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije