Znate li koliko je potrebno pojedinoj hrani da se probavi?

Radiosarajevo.ba
Znate li koliko je potrebno pojedinoj hrani da se probavi?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Učinak probave na gubitak kilograma je vrlo značajan. Kao što je puno puta rečeno: "Ono ste šta jedete."

Naravno, tačnije vrijeme probave ovisi o fizičkom zdravlju pojedinca, metabolizmu, dobi, pa čak i spolu, ali, općenito govoreći, neke namirnice će se probaviti brže dok će druge duže vrijeme biti u vašem probavnom sistemu.

Vrijeme probave je proces kojim se hrana koju pojedete usitnjava i kroz probavni trakt prenosi u krvotok. Važno je razumjeti vrijeme probave radi gubitka kilograma ili održavanja onoga što ste već postigli, prenosi portal BrightSide.

Ako imate puno brzo probavljive hrane, shvatit ćete da jedete mnogo više nego što bi trebali jer vrlo brzo nakon što je pojedete, ona nestaje i ponovno osjećate glad.

Ova vrsta hrane vas brzo obnavlja energijom, odnosno razina glukoze raste.

Iako više energije zvuči dobro, ako je vaše tijelo preplavljeno glukozom i ne koristi ga, ostatak se pretvara u masti.

Ova hrana podiže razinu šećera u krvi mnogo sporije dajući stabilniju i uravnoteženiju energiju. Ali ako jedete samo vrlo sporo probavljivu hranu, vaš probavni sistem će raditi maksimalno cijelo vrijeme, što može biti naporno za vaše tijelo.

Stručnjaci savjetuju da u jednom obroku ne miješate hranu koja se brzo i sporo probavlja te da izbjegavate jesti hranu koja se brzo probavlja odmah nakon one koja se sporo probavlja jer probava još nije dovršena pa možete opteretiti želudac.

Najbolje vrijeme za obradu hrane koja sadrži komponente s različitim vremenima probave je ručak kada je vaš probavni sustav najaktivniji. Obroci za doručak i večeru trebaju biti jednostavniji i poželjno s proizvodima koji se brzo probavljaju, tako da ubrzo nakon doručka postižete energetsko pojačanje i pustite da se želudac odmara noću.

Vrijeme probave za tečnosti:

Što se tiče tečnosti, voda odmah ulazi u crijeva, a voćni sokovi ili sokovi od povrća se probavljaju čak 15 do 20 minuta.

Kad je u pitanju kruta hrana vrijeme probave je puno duže:

- sirovo povrće od 30 do 40 minuta
- kuhano povrće 40 minuta
- riba od 45 do 60 minuta
- salata s uljem sat vremena
- škrobno povrće (poput krompira) jedan i pol do dva sata
- žitarice (riža, heljda, kvinoja) dva sata
- mliječni proizvodi dva sata
- orašasti plodovi tri sata
- piletina jedan i pol do dva sata
- govedina tri sata
- janjetina četiri sata
- svinjetina pet sati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije