Ova hrana je najbolja za jetru

Radiosarajevo.ba
Ova hrana je najbolja za jetru
Kako jetra radi najveći dio posla, a sve u svrhu očuvanja zdravlja čovjeka, dobro je znati na koje joj sve načine možete pomoći da i dalje nastavi s važnim poslom.

Potrebno je početi sa zdravim životnim navikama koje uključuju zdrave i hranjive namirnice s velikim brojem vrijednih sastojaka, koji će doprinijeti boljem radu jetre.

Kako jetra nije povezana sa živčanim sustavom, kada je bolesna to se neće osjetiti preko boli jer je bolesnu jetru teško otkriti, piše Rejting.

Dobra je vijest što se može obnoviti, ali samo ako se na vrijeme krene s pozitivnim promjenama u životu.

Koja je hrana najbolja za jetru? Na popisu se nalazi kupus, zdrava i važna namirnica koja ne samo što ojačava imunitet nego djeluje i na enzime jetre koji pomažu ubrzati i regulirati njen rad.

Kupus nije jedina namirnica s kojom si možete pomoći. Popis je zaista dugačak i na njemu se nalazi za svakoga ponešto. Želite li stimulirati rad jetre i poboljšati njezinu ulogu, potrebno je da prehranu obogatite hranom koja u sebi ima dovoljno beta karotena i flavonoida baš kao što su mrkva i cikla.

Češnjak je isto tako koristan jer pomaže proizvesti stvaranje enzima koji su važni za proces čišćenja organizma od svih štetnih sastojaka. Češnjak nije jedini antioksidans koji će pomoći boljem radu jetre, tu je i nezaobilazni đumbir koji pomaže ubrzati metabolizam te izbaciti loše masnoće iz organizma.

Hrana koja je najbolja za jetru podrazumijeva namirnice kao što su kelj, špinat, blitva. Sve su pune klorofila i učinkovite u izbacivanju otrova iz organizma. Ne treba zaboraviti na ananas, mentu, zeleni čaj i citruse bogate C vitaminom.

Važno je pronaći način kako poboljšati proces detoksifikacije, a to je moguće uz već spomenute namirnice. Neka postanu dio vaše svakodnevne prehrane u kojoj ćete uživati u brojnim ukusnim jelima, a koja neće biti samo najboljeg okusa nego će ujedno pomoći u zaštiti vašeg organizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije