Štetno je za zdravlje i moglo bi dovesti to mnogih problema: Spavate li u ovoj pozi?

0
Radiosarajevo.ba
Štetno je za zdravlje i moglo bi dovesti to mnogih problema: Spavate li u ovoj pozi?
Foto: Unsplash / Ilustracija

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da 16 posto ljudi voli spavati na trbuhu, a medicinski stručnjaci slažu se u jednoj stvari na ovu temu - štetno je za zdravlje i moglo bi dovesti to raznih problema.

Trener, stručnjak za spavanje i osnivač SleepingOcean tvrtke koja prodaje madrace, Alex Savy i neurolog dr. Pietro Luca Ratti, otkrili su da samo jedna noć u kojoj spavate na trbuhu može uzrokovati bolove u tijelu, posebno vratu i leđima.

Ako u ovoj pozi spavate puno duže, mogli bi razviti ozbiljnije probleme.

"Većina problema koji proizlaze iz spavanja na trbuhu rezultat su pozicioniranja kralježnice. Kada ležite na trbuhu, kralježnica gubi svoju prirodnu krivulju i javlja se napetost ili naprezanje. Patiti mogu i leđni mišići, što ujutro može uzrokovati bolove", tvrdi Savy.

Također, može se javiti lordoza koja je, uz skoliozu i kifozu, najčešća deformacija kralježnice, kaže fizioterapeutkinja Kristen Gasnick. Taj položaj tijela stavlja povećani pritisak na donji dio leđa, piše bestlifeonline.

Uz to, vrat se može trajno oštetiti jer, da biste mogli disati dok ležite na trbuhu, vrat i lice morate okrenuti na jednu stranu. To stvara pritisak i okreće vrat suprotno od kralježnice.

Mogu se stvoriti čvorovi i napetost, zadajući vam svakodnevne bolove. Osim gornjeg dijela tijela, ova poza može uzrokovati probleme s kukovima jer nisu u ugodnom i prirodnom položaju. Ako i dalje želite spavati na trbuhu, bez obzira na sve što ste pročitali, možete koristiti jastuke kako bi ublažili štetu.

Stručnjaci preporučuju da stavite jedan ispod nogu, a možete i jedan ispod bokova. Tako će donji dio leđa biti u neutralnom položaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije