Korisni savjeti o mijenjanju pelena, bebinoj higijeni i zdravlju

0
Radiosarajevo.ba
Korisni savjeti o mijenjanju pelena, bebinoj higijeni i zdravlju
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kada je riječ o mijenjanju pelena, pitanja je mnogo.

Mijenjanje pelena ubrzo će vam postati rutina, ali, bez obzira na to da li imate dječaka ili djevojčicu, pročitajte važne savjete i trikove koji se tiču bebine higijene i zdravlja.

Da li mojoj bebi treba nova pelena?

Ne oslanjajte se na miris kao znak za promjenu bebine pelene, ona može zaprljati do 10 pelena dnevno, ako ne i više.

Možete primijetiti da je pelena teška ili možete da provjeriti pelenu izvlačenjem pojasa ili dijela oko nogice kako biste vidjeli da li je mokra ili prljava. Najbolje bi bilo da provjeravate bebinu pelenu prije i poslije svakog njenog odlaska na spavanje.

Uvijek je promenite čim vidite da je zaprljana, jer će na taj način vaša beba ostati suha, a vi ćete spriječiti iritaciju i probleme na njenoj koži.

Gdje da presvučem bebu?

Možda najveća briga roditelja: "Gde presvući bebu kada nismo kod kuće?"

Pronađite siguran teren na kome biste zamijenili pelene, gdje vaša beba neće biti u opasnosti od kotrljanja ili pada. Možete koristiti čistu, ravnu površinu, samo zaštitite bebu peškirom ili jastučićem.

Kada presvlačite bebu, nikada je nemojte ostavljati bez nadzora. Mjesto za presvlačenje neka bude dobro obezbjeđeno čistim pelenama, maramicama i kremama za osip. Neka torba za pelene bude spakovana sa svim neophodnim stvarima, tako da možete dijete brzo i udobno presvući.

Kako da presvučem bebu?

Kako biste olakšali samo presvlačenje i bebi i sebi, slijedite ove korake:

1. Položite bebu na leđa, a zatim joj skinite odjeću.

2. Skinite joj prljavu pelenu. Ukoliko koristite jednokratne pelene povucite ljepljive jezičke, a ukoliko koristite platnene višekratne pelene skinite pokrivač i kopče koje se nalaze na traci ili čičak oko struka vaše bebe.

3. Koristite maramice kako biste očistili svoju bebu. Uvijek je brišite od naprijed prema nazad kako biste izbjegli infekciju, a posebno je važno voditi računa o ovome kod djevojčica.

4. Ako je mjesto crveno ili upaljeno, namažite kremom.

5. Sačekajte da se koža vašeg mališana osuši prije nego što stavite novu pelenu.

6. Uzmite novu pelenu i stavite je ispod bebe. Podignite prednji dio na bebin stomak i pričvrstite jezičke da biste učvrstili pelenu na njenom struku.

7. Obucite mališanu ostatak garderobe.

Spriječite osip

Poduzmite sve neophodne mjere kako biste spriječili pelenski osip kod bebe. Ukoliko sumnjate da se povećava i ne prolazi, obavezno se posavjetujte sa ljekarom. Često zavirite u pelenu svoje bebe (svaka dva sata) i ukoliko vidite da je potrebno, odmah je promijenite.

Tokom mijenjanja temeljno očistite regiju na kojoj se nalazi pelena mališana. Izbjegavajte upotrebu mirisnih maramica ili sapuna na bebinoj koži, jer mogu dovesti do svraba, crvenila i iritacije.

I kao najvažnije, nemojte trljati bebinu genitalnu regiju kada je brišete nakon kupanja. Trudite se da ne upotrebljavate stvari koje sadrže vještačke materjale i plastiku kako bi koža vaše bebe bila nježna i bez crvenila. Vodite računa o odgovarajućoj veličini pelena kako biste izbjegli tragove na koži i usjecanja, piše Yumama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije