Riješite ih se: Stvari koje činimo skoro svaki dan, a skraćuju nam život

Radiosarajevo.ba
Riješite ih se: Stvari koje činimo skoro svaki dan, a skraćuju nam život
Foto: Ilustracija / Novo istraživanje

Neke nam navike mogu skratiti život, a da toga nismo ni svjesni. Stoga stručnjaci upozoravaju čega bismo se trebali riješiti.

Ako jedete kasno naveče, to može povećati rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa II, piše Večernji.hr.

I preslana hrana može uzrokovati probleme s bubrezima i srcem te je jedan od najčešćih uzroka smrti povezanih s prehranom.

Ako ne perete ruke dovoljno ili pravilno, podložniji ste bakterijama i virusima, a pravilna higijena ruku smanjila bi broj smrtnih slučajeva uzrokovanih bolestima koje se razvijaju bakterijama prenešenih prljavim rukama.

Stručnjaci također savjetuju da korištenje zubnog konca uvrstimo u svakodnevnu naviku jer na taj način smanjujemo broj bakterija u ustima, a upala zubnog mesa može uzrokovati zdravstvene probleme koji mogu skratiti život.

Ako grizete nokte, to je navika koja nije samo estetski odbojna već i rizična za zdravlje. Na taj način možete prenijeti bakterije iz skupine streptokoka ili stafilokoka. Bakterije mogu ući u krv i uzrokovati sepsu.

Ne možete odoljeti, a da ne istisnete taj prištić? Nemojte to raditi jer ćete na taj način ostaviti otvoren prostor bakterijama koje mogu na vašoj koži, ali i u tijelu, napraviti još većih problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije