Stručnjaci riješili dilemu: Je li uspavljivanje bebe u naručju dobra ili loša navika

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci riješili dilemu: Je li uspavljivanje bebe u naručju dobra ili loša navika
Pixabay / Ilustracija

Iako većina stručnjaka upozorava roditelje da ne uspavljuju bebu u naručju jer se kasnije neće moći riješiti te navike, kad se radi o bebama mlađima od 4 mjeseca, nema ništa loše u tome.

Jedno upozorenje koje većina roditelja čuje iznova i iznova je da se bebu ne uspavljuje u naručju jer ćete je tako naviknuti i više je nećete moći uspavati na drugačiji način.

Ali, kad se radi o malim bebama, nema ništa loše u tome.

“Bebe mlađe od četiri mjeseca treba držati na način koji im je potreban, kako bismo ih uspavali”, kaže Satya Narisety, profesorica na odjelu pedijatrije na Univerzitetu Rutgers.

Ipak, uvijek stavite bebu na njezina leđa u krevetić nakon što zaspi. To je najsigurniji način.

"Ne zamračujte sobu kada uspavljujete bebu i kada beba razvije redovne navike spavanja, te je sposobna spavati veći dio noći, procjenite je li uspavljivanje u vašem naručju još uvijek pravi odabir. Svako dijete i svaka porodica drugačiji su. Ali, vjerovatno biste se htjeli riješiti ove navike prije nego što beba počne hodati", dodaje Narisety.

Treniranje spavanja, odnosno poticanje djeteta kako bi imalo redovne navike spavanja uključuje stavljanje djeteta u krevetić dok je još budno i puštanje da se samo uspava.

Profesorica Narisety, koja je i sama majka, obožavateljica je Ferberove metode, u kojoj roditelji tješe bebu usred noći, ali je zadržavaju u krevetiću, razvijajući na taj način samoumirivanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije