Ponašanje tijela: Zašto se budite noću u isto vrijeme i šta to znači

Radiosarajevo.ba
Ponašanje tijela: Zašto se budite noću u isto vrijeme i šta to znači
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Sigurno ste dosad shvatili da su psihičko i fizičko stanje organizma blisko povezani!

Tradicionalna kineska medicina posebnu pažnju poklanja na ponašanje tijela u različitim djelovima dana.

Dakle, ukoliko osjetite nemir ili se probudite u određeno doba dana ili noći, prema kineskoj medicini, to znači da je energija u određenom dijelu tijela blokirana i nefunkcioniše pravilno.

Sudeći prema satnici, možete tačno otkriti o kojem se dijelu tijela radi:

21:00 do 23:00

Ovo je vrijeme kada prosječna osoba liježe u krevet. Endokrini sistem u ovom trenutku puni se enzimima i reguliše stanje hormona. Ukoliko u ovo doba imate problem da zaspite, može se reći da imate problem da se opustite i da previše razmišljate o proteklom danu.

23:00 do 1:00

U ovo vrijeme, prema vjerovanjima, energija organizma pretvara se u Yang.
Yang je aktivna energija, koja tijelo hrani i priprema za naredni dan. Jača vaše samopoštovanje i pomaže organizmu da skupi snage i podnese iskušenja koja ga čekaju već ujutru.

Ovo je i vrijeme kada se prerađuje mast koju ste unijeli u organizam i, stoga, ukoliko ste prethodne večeri jeli nezdravu, masnu hranu, očekujte neprospavanu noć.

1:00 do 3:00

Ključno doba za detoksikaciju čitavog tijela i proces osvježenja. Vaša jetra u ovom trenutku pročišćava vašu krv i eliminiše toksine.

Buđenje u ovo doba indukovano je stresom, ljutnjom i negativnim emocijama. Ako se ne rješite ovih ”emocionalnih toksina”, vaša ”spiritualna jetra” će se aktivirati svake noći u ovo vrijeme.

3:00 do 5:00

U ovo vrijeme, tijelo biva snadbjevano kiseonikom. Organizam provjerava da li svi organi imaju preduslova da funkcionišu nakon ustajanja.

Ako se često budite u ovo vrijeme, pokušajte da radite vježbe disanja.

Buđenje u ovo doba takođe ukazuje na to da vi, kao ličnost, nemate dovoljno kiseonika i ne možete slobodno disati, jer vas muči nešto što nikome ne želite da otkrijete.

5:00 do 7:00

Buđenje u ovo vrijeme govori da ste kasno jeli i u sebi imate nesvarenu hranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije